Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čudné kšefty! Zo Slovenska záhadne zmizli ťažké zbrane
Zdielať na

Čudné kšefty! Zo Slovenska záhadne zmizli ťažké zbrane

Televízia JOJ získala zaujímavé informácie o bleskovom transporte ťažkých zbraní, ktoré obchodníci v posledných dňoch vyviezli zo Slovenska do Bulharska. Vlakový transport prepravoval samohybné húfnice typu Gvozdík. Okrem toho mal v Moldave prebehnúť transport aj 7000 kusov funkčných samopalov, získaných za smiešnu nákupnú cenu.

Už niekoľko dní preverujeme informácie, ktoré sme dostali v krátkej správe. V nej bolo uvedené, že z bývalého Vojenského opravárenského podniku v Moldave nad Bodvou vyvážajú obchodníci so zbraňami kompletné a funkčné húfnice. Pre laika, ide o zbraň pripomínajúcu tank.

Bulharská spojka

Podarilo sa nám nakrútiť aj transportné papiere pripevnené na vlakovej súprave. Odosielateľ húfnic je český obchodník so zbraňami Hermex. Príjemcom je bulharská spoločnosť, ktorá v tranzite zrejme figuruje len ako bulharská spojka. Hermex sa k zásielke bez problémov hlási. Ide totiž o jeho kšeft, na ktorom pracuje už 10 rokov. 

"Húfnice 2s1 boli majetkom našej firmy. Celý obchodný prípad je uskutočňovaný po súhlase príslušných orgánov všetkých zúčastnených krajín. Predpokladám, že vás tieto informácie plne uspokoja a pochopíte, že sa ďalej nebudeme k celej záležitosti akokoľvek vyjadrovať," uvádza sa v stanovisku firmy.  

Húfnice za cenu šrotu

Podľa informácií, ktoré sme získali, za jednu húfnicu zaplatil český obchodník so zbraňami zhruba 3000 eur  Húfnice mal Hermex údajne nakúpiť za cenu šrotu v Česku. Za kilogram váhy tejto zbrane mal vyplatiť maximálne 20 centov. Podľa bývalého šéfa Odboru nebezpečných materiálov Colného kriminálneho úradu, húfnice v Bulharsku určite neskončia.

V čase vývozu húfnic mali Vojenský opravárenský podnik v Moldave nad Bodvou navyše opustiť aj tisícky nepoužitých a funkčných samopalov. Presne 7000 kusov útočných pušiek vzor 58. 

Galka kšeft nezaujíma

Slovenský obchodník so zbraňami mal údajne za jeden kus samopalu vyplatiť naozaj smiešnu sumu. Iba 7 eur. Predpokladaný zisk tak môže po ich následnom predaji byť minimálne milión eur a viac. Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) sa k prípadu vyjadrovať veľmi nechcel. "Je to samostatný podnik, to mňa ako ministra obrany nezaujíma a nemalo prečo," povedal. Všetky informácie sme poskytli aj premiérke Ivete Radičovej. Tá v podniku údajne plánuje nariadiť okamžitú kontrolu.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy