Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Malackých Rómov nikde nechcú, búri sa aj sídlisko Juh
Zdielať na

Malackých Rómov nikde nechcú, búri sa aj sídlisko Juh

Riešenie? Pre neprispôsobivých obyvateľov Družstevnej ulice chce mesto Malacky prerobiť budovu bývalej vodárne na sídlisku Juh. Jej obyvatelia však týchto Rómov vo svojej blízkosti nechcú. Do nových bytov by sa malo presťahovať 35 z nich. Tí momentálne obývajú 47 metrov štvorcových na Družstevnej ulici, kde sú stále pod drobnohľadom policajných hliadok.

Pritom takáto koncentrácia počtu obyvateľov na meter štvorcových je pravdepodobne na Slovensku raritou. Rómovia z Družstevnej sa však na svoje nové byty tešia a tvrdia, že problémy robiť nebudú. "My sme ochotní na všetky podmienky pristúpiť. Budú tvrdé, budeme si udržovať čistotu, budeme riadne platiť tak, ako sa patrí," sľubuje Jozef Danihel.

Sídlisko Juh je jednoznačne proti

Obyvatelia sídliska Juh, kde sa objekt vodárne nachádza, však týchto Rómov nechcú. Vyše 1600 z nich už podpísalo proti tomu aj petíciu. "Nám parkovisko nemôžu spraviť a nim tam tie byty, všetko kompletne spravia. Proti tomu som," hovorí jedna z obyvateľov. "Tu máme pekné sídlisko a tu nám budú robiť bordel. Nie, nie, v žiadnom prípade," dodáva ďalšia. "Sa budeme báť aj deti pustiť von na ulicu, pretože všetka zberba bude tuná."

Podľa primátora je to dobré riešenie, ale...

Primátor mesta Jozef Ondrejka však hovorí, že by išlo o presťahovanie na dobu určitú. Ak by si prestali plniť svoje povinnosti, prišli by o bývanie. "By sa z nich stali bezdomovci, to znamená, že by to bola pre nich posledná šanca, ako môžu fungovať," vyhlásil. Do úvahy však musí brať aj názory ľudí.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy