Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Žehra sa chce osamostatniť, môžu za to Rómovia
Zdielať na

Žehra sa chce osamostatniť, môžu za to Rómovia

Obrátili sa na poslancov! Obyvatelia Žehry (okres Spišská Nová Ves) sa totiž chcú osamostatniť od tamojšej rómskej osady. Miestni totiž blokujú aj bežný chod obce.

„Orgány obce Žehra sú absolútne nefunkčné. Ich predstavitelia s ohľadom na dosiahnutý stupeň vzdelania, pracovné skúsenosti, životné návyky, právne a ekonomické vedomie nedokážu vzhľadom na rozsah a náročnosť úloh zverených dnešnej samospráve tieto úlohy zvládnuť,“ napísali poslancom Národnej rady SR v otvorenom liste.

Rómovia sú vo väčšine

Žehra pozostáva z troch častí. V centrálnej časti Žehra žije 296 obyvateľov, v Hodkovciach 193 obyvateľov a v rómskej časti Dreveník 1 547 obyvateľov, pričom takmer všetky obecné zdroje smerujú do časti Dreveník. Nerómske obyvateľstvo sa stalo v obci minoritou postupne v dôsledku demografického vývoja.

„Novela umožní, ak zlyhávajú orgány samosprávy, ak sústavne neplnia svoje zákonné povinnosti, aj menšej časti obce, aby sa oddelila. V súčasnosti je to možné len v prípade, ak oddelená časť má minimálne 3 000 obyvateľov,“ poukázal minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).

Ak by prešla novela zákona, ktorú poslanci na aktuálnej schôdzi prerokujú v prvom čítaní, v praxi to bude znamenať, že časť obce si bude môcť urobiť referendum o odčlenení aj keď nemá 3 000 obyvateľov. V prípade jeho úspešnosti vláda podľa ústavy rozhodne o odčlenení obce a následne vzniknú dva samosprávne celky.

Investícia do osady? 100 miliónov

„Nejde o rozdelenie nejakých ulíc, je to legitímne rozdelenie troch častí obce,“ priblížil situáciu v Žehre Miloš Pacovský z občianskeho združenia Nová Žehra. Ako skonštatoval, ich hlavné problémy sú ekonomické a legislatívne.

Do rómskej osady Dreveník bolo podľa neho za posledných dvadsať rokov investovaných asi 100 miliónov slovenských korún, zatiaľ čo do centrálnej časti Žehry a Hodkoviec podstatne menej. V legislatívnej oblasti sa stretávajú s takými ťažkosťami, ako je nevymožiteľnosť práva vo vzťahu občan - obecný úrad, nezverejňovanie termínov zastupiteľstiev či porušovanie zákonov týkajúcich sa samosprávy.

wikipedia.org

Súvisiace články

Najčítanejšie správy