Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Títo Rómovia sa učia slušnosti! Ak vydržia, odmenia ich
Zdielať na

Títo Rómovia sa učia slušnosti! Ak vydržia, odmenia ich

Presťahovať neprispôsobivých rómov z Dunajskej Stredy do priemyselnej zóny mimo obytných štvrtí, sa kedysi označovalo za vytvorenie geta. Po dvoch rokoch však projekt viacstupňového bývania priniesol aj výsledky. Rómov bodujú a za odmenu sa môžu vrátiť späť do mesta.

"My, rómsky národ chceme žiť slušne so svojimi povinnosťami a právami." takýto nápis je ozdobou jednej z budov v areáli priemyselnej zóny blízko Dunajskej Stredy. V areáli projektu "Druhá šanca" žije 96 rodín a takmer 400 ludí.



Rómovia sú bodovaní, pod dohľadom sociálnych pracovníkov. Hodnotenie dostavajú nielen za dodržiavaný poriadok... A práve poctivci majú byť príkladom pre ostatných.      

"Už môžem povedať, že 4 rodiny sa dostali do mesta do riadnych panelákov," povedal primátor mesta Zoltán Hájoš. V areáli sú aj potraviny, no tvrdý alkohol v nich nekúpite.

Pre tých, ktorí by si zaslúžili vrátiť sa späť do mesta ako socializovaní slušní ľudia, však momentálne nie sú v Dunajskej Strede k dispozícii nájomné byty. Dotácie z EÚ na rómsku problematiku totiž nezahŕňajú financie na ich ubytovanie. Kým mesto nenájde riešenie, musia vydržať.

Rómovia_osada_deti na rukách_ilustračná foto

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy