Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Starosta ohrozil deti! Pijú vodu z potoka so žabami a mikróbami
Zdielať na

Starosta ohrozil deti! Pijú vodu z potoka so žabami a mikróbami

V Oravskom Veselom zrejme nebude až tak veselo. V sobotu totiž starosta pustil do vodojemu obyčajnú vodu z potoka. Hygienici sú z tohto konania zdesení. Na vodovod z vodojemu nie sú napojené len domy, ale aj základná škola či škôlka. Údajne v ňom teraz bolo asi 30 žiab.

Deťom ide o život

"Je pravdepodobné, že voda bude škodlivá, lebo už v šiestom mesiaci, keď sme brali vzorku vody, boli v nej prítomné koliformné mikróby, ktoré sú fekálneho pôvodu," informoval oravský regionálny hygienik Jozef Kereškéni. "Môžu byť z toho choroby prejavujúce sa hnačkami, ktoré v prípade detí môžu skončiť tragicky..."

Vodu z potoka pustil do vodojemu

Tak toto je výsledok starostovho konania, ktorý vraj preto, že svadobčania v kultúrnom dome "nemali vodu a volali", pustil do vodojemu vodu z potoka. Na prvý pohľad sa môže zdať ako čistý potôčik, no piť z neho by zrejme nechcel nikto. Každý deň cez neho prechádzajô ťažké stroje drevorubačov a môže v ňom byť aj uhynuté zviera.

Žaby v pitnej vode?!

"Áno, je to pravda, v sobotu som otvoril tento priepust," priznáva starosta Oravského Veselého Ivan Patron. Dedinčania nám dokonca odfotografovali žaby, ktoré sa vo vodojeme následne objavili. "Bolo ich tam 20, 30 isto," povedal nám jeden z obyvateľov. V pitnej vode pritom žiadne živé organizmy byť nesmú!

Pokuta pre obec

"Ohrozené je zdravie ľudí, všetkých. Základná škola, všetky deti vodu pijú, zdravotné stredisko," dodávajú zhrození dedinčania. "Pán starosta flagrantným spôsobom porušil nariadenie vlády o pitnej vode.... Pokuta môže dosiahnuť výšku 16 593 eur," dodáva hygienik.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy