Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štrajk učiteľov asi nebude. Zatiaľ...
Zdielať na

Štrajk učiteľov asi nebude. Zatiaľ...

Pod Tatrami sa učitelia aj s ministrom dohadovali či vstúpia do avizovaného štrajku. Všetko ale zatiaľ nasvedčuje tomu, že školy sa zatiaľ zatvárať nebudú.

Školskí odborári zrejme nerozhodnú o ostrom štrajku, aj keď majú podporu asi 60 percent učiteľov základných a stredných škôl. Povedal to podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Jozef Lužák po stretnutí s ministrom školstva Eugenom Jurzycom v Kežmarských Žľaboch vo Vysokých Tatrách.

Budú rokovať aj s premiérkou

Rada zväzu stále rokuje, no pravdepodobne rozhodnutie odloží na obdobie po stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou. Odborári ocenili, že premiérka je s nimi ochotná rokovať.

Strety odborárov s predstaviteľmi vlády neboli vždy bezproblémové. V septembri sa dostali do sporu kvôli fotografiám, zhotovenými spred Úradu vlády. Rezort si odfotil protestujúcich učiteľov, čo zaváňalo komunistickými praktikami. A hoci sa na proteste zúčastnilo vyše deväťtisíc učiteľov, ministerstvo to odmietalo. PODROBNOSTI TU.

Ak by neprešlo v parlamente zvýšenie platov učiteľov, podľa neho „krajný prostriedok, štrajk, bude neodvratný“. Mimoriadnu radu zväzu, ktorá rozhodne o zatvorení škôl, možno zvolať kedykoľvek.

Učiteľom vraj zvýšia platy

Minister školstva Eugen Jurzyca je presvedčený, že na dnešnej koaličnej rade a následne aj v parlamente prejde návrh na zvýšenie platov učiteľov, ktorý predkladá v novele zákona o pedagogických zamestnancoch. Ten by mal od januára zaručiť učiteľom v priemere o dve percentá vyššiu výplatu, no na úkor iných výhod.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy