Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Radičová spojí hlasovanie o eurovale s dôverou vláde
Zdielať na

Radičová spojí hlasovanie o eurovale s dôverou vláde

Takáto je realita, komentoval na tlačovej besede Ivan Mikloš. Premiérka Iveta Radičová totiž podľa neho už informovala koaličných partnerov, že v prípade odmietnutia kompromisného riešenia ohľadne schvaľovania eurovalu stranou SaS spojí hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde. Sulík však o spojení hlasovania hovorí ako o útoku na premiérku!

SaS trvá na svojom, hlasovanie o dôvere ale odmieta

"Zásadne odmietame spájať hlasovania, lebo je to len účelové spojenie. Nemá zmysel to takto spájať. Ak po eurovale túžia, môžu ho schváliť s opozíciou. My sa do toho namočiť nenecháme," vyhlásil predseda SaS s tým, že 18 poslancov SaS navýšenie eurovalu jednoducho nepodporí.

Sám si dokonca podľa vlastných slov nevie predstaviť, že by Radičová bola za toto spojenie, pretože je človek, pre ktorého je vraj slušnosť životným princípom. Preto si nevie predstaviť, že by prispela k tomu, aby sa vrátila bývalá vláda a s ňou Robert Fico.

Minister financií a podpredseda najväčšej koaličnej strany potvrdil, že premiérka tak vlastne na minulotýždňovom rokovaní Koaličnej rady tlmočila stanovisko celej strany. Či sa odvtedy jej postoj zmenil, nevedel komentovať.

Vrátime sa do obdobia temna!

"Euroval nie je v Programovom vyhlásení vlády. Je naším právom povedať nie," zdôrazňuje svoj postoj Sulík. A trvá na tom, že rozbíjanie koalície môže znamenať návrat do obdobia temna, ktoré sme zažívali v rokoch 2006-2010.

Rozhodnutie o eurovale nie je pre SaS hrou, ani licitovaním a ani zbieraní politických bodov, ale podľa Sulíka je to vec presvedčenia a svedomia. SaS nebude podporovať nezodpovednú politiku. "Je to o tom, v akej Európe chceme žiť, či chceme prijať úlohu malého štátu, ktorý sa nesmie ozvať, alebo aj my môžeme mať určitú mieru sebavedomia," vyhlásil.

Raz za to budeme musieť platiť

SaS si uvedomujeme následky nepodporenia eurovalu, ale podľa Sulíka Európa zatiaľ problémy neriešila, ale mimoriadne draho si kupuje čas. "Jedného dňa za to budeme musieť platiť. Sme za to, aby sme situáciu nenaťahovali," konštatoval.

SaS stojí za Ivetou Radičovou

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy