Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Koalícia je blízko pádu. Správaním sa podobá Ficovi!
Zdielať na

Koalícia je blízko pádu. Správaním sa podobá Ficovi!

Druhý rok vládnutia je ešte náročnejší ako bol prvý. Koalícia vraj nikdy nebola tak blízko k rozpadu ako teraz. Aj odpoveď na to, ako ďalej budú hľadať politici pri štarte týždňa na koaličnom stretnutí. Okrem odvodovej reformy ich na pokraj pádu postavil i euroval. Po maratóne rokovaní sa však ďaleko nepohli...

Koalíciu ťahá k pádu odpor SaS podporiť hlasovanie o eurovale v parlamente. Zlatým klincom bolo predstavenie antieurovalovej brožúrky vo štvrtok po koaličnej rade, keď sa politici údajne ostro pohádali.

Kontroverzné reformy

A tak sa zrejme blížime k tomu, čomu sa premiérka i ostatní doteraz v podstate bránili - spojiť hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere. Na poslancov navyše v týchto dňoch čaká náročná debata o dôchodkovej reforme, ale hlavne o zmene v daniach a odvodoch voči ktorej dlhodobo vystupujú živnostníci, umelci, drobní podnikatelia, ale i poslanci OKS, či KDH.

Inšpirácia Ficom

O tom, že emócie stúpajú, svedčí aj správanie top predstaviteľov koaličnej štvorky. Tí sa ráno zachovali k novinárom podobne, ako Robert Fico tesne po víťazných voľbách v roku 2006. Hoci jeho rozhodnutie nechať žurnalistov postávať pred dverami celú noc, vtedy súčasní koaličníci odsúdili, dnes sa smerákmi takpovediac inšpirovali. Mediálne štáby odmietli pustiť za brány Častej-Papierničky. A to bez vysvetlenia. Zhruba dvadsiatka žurnalistov, tak čaká na lesnej cestičke pred plotom objektu, kde v týchto chvíľach zasadá koaličná rada.

Nedohodli sa...

Koalícia sa napokon ani po maratóne rokovaní nedohodla na podpore eurovalu. Opätovne sa však zhodla na tom, že Slovensko bude o ňom rozhodovať ako posledná krajina. Koaliční partneri sa podľa predsedníčky vlády Ivety Radičovej zhodli, že ich povinnosťou je zabezpečiť maximálnu politickú stabilitu a urýchlene prijímať reformné zákony.

TASR

Súvisiace články