Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Mihál a Mikloš chcú zlikvidovať naše rodiny, tvrdia živnostníci
Zdielať na

Mihál a Mikloš chcú zlikvidovať naše rodiny, tvrdia živnostníci

Slovenskí umelci sú nespokojní s návrhom daňovo-odvodovej reformy. Tú pripravili ministri Ivan Mikloš a Jozef Mihál. Viacerí z nich preto podpísali deklaráciu a spojili sa s malými podnikateľmi a živnostníkmi. Mieria za premiérkou a ďalšími ministrami, ktorí by mohli návrh reformy zmeniť.

Známe i menej známe tváre, remeselníci i umelci žiadajú širšiu debatu o odvodovej reforme. Ich hlasy po rokovaniach vraj zostali nevypočuté a tak spísali deklaráciu a na hrude si pripínali slučky. Tie ale nie sú na obesenie, majú symbolizovať cieľ umelcov - rozviazať uzol.

Umelci nesúhlasia so zvyšovaním odvodov a so zrušením 40% paušálných náhrad. Tieto kroky by mohli priniesť zvýšenú nezamestnanosť a zvýšený rast cien. Koalícia však tvrdí, že reforma zavedie spravodlivejší systém.

Umelci sa spojili so živnostníkmi aj preto, že sa snažili s koalíciou o dialóg. Ten sa podľa ich slov väčšinou skončil  monológom. Vraj ich minister Mihál aj prijal, no k žiadnej diskusii nedošlo. Nevzdávajú sa a chcú prekvapiť aj na Deň umelcov (13. september), kedy pripravujú umelecký maratón v Starom Meste. Práve vtedy by sa totiž mali v parlamente prerokúvať ich požiadavky. 

"Dnes je už reforma v legislatívnom procese v podobe zákona a ďalšie úpravy sú možné pri prerokovávaní na vláde alebo v parlamente. neočakávame však základné zmeny, ktoré by narúšali základnú filozofiu," tvrdí hovorca ministerstva financií Martin Jaroš.

Sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy