Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Premiérka dala nádej živnostníkom a umelcom
Zdielať na

Premiérka dala nádej živnostníkom a umelcom

Necelých 24 hodín stačili umelcom a živnostníkom na to, aby sa so svojou deklaráciou dostali tam, kam chceli - na Úrad vlády. Stretla sa s nimi premiérka Iveta Radičová a aj šéf financií Ivan Mikloš. Vyzerá to tak, že daňovo-odvodová reforma ešte má šancu na drobné úpravy. Je v tom však malý háčik.

Vláda dá živnostníkom šancu presadiť zmeny v rámci daňovej a odvodovej reformy. Taký je výsledok rokovania stretnutia na Úrade vlády. Aby mali návrhy živnostníkov a umelcov šancu na úspech, nemôžu však radikálne zvyšovať náklady reformy a musia prejsť Koaličnou radou.

Podmienkou podľa hovorcu premiérky Rada Baťa je, aby živnostníci predložili spoločný návrh. Druhou podmienkou je vplyv na rozpočet. Ak má ich návrh prejsť, nemal by zásadným spôsobom ohroziť verejné financie.

Jedným z najväčších problémov aktuálneho návrhu daňovo-odvodovej reformy je obmedzenie výšky paušálnych výdavkov na maximálne 200 eur mesačne. Šéf Slovenskej živnostenskej komory Vojtech Gottschall tvrdí: "Navrhovaný limit je pre nás neprijateľný." Živnostníci navrhujú, aby sa paušálne výdavky znižovali postupne počas štyroch rokov.

Premiérka sľúbila, že ich návrhy koalícia posúdi a bude zvažovať. Konať však musia rýchlo. Reforma bude na vláde už túto stredu a na budúci týždeň chce premiérka na koaličnej rade predložiť ich návrh. Podľa jej hovorcu Rada Baťa je jej ponuka reálna. "Proces schvaľovania sa vo vláde nekončí, ešte je tu parlament a jednotlivé čítania," povedal po rokovaní.

Sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy