Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Premiérka zostáva v kresle. Aj takto poslanci diskutovali...
Zdielať na

Premiérka zostáva v kresle. Aj takto poslanci diskutovali...

Premiérka Iveta Radičová zostáva vo funkcii, opozícii sa nepodarilo vyjadriť jej nedôveru. Za odvolanie hlasovalo 69 opozičných poslancov, 78 hlasov získala od všetkých prítomných koaličných zákonodarcov.

Po viac ako 12 hodinovej spŕške kritiky na hlavu premiérky a aj celej vlády sa mimoriadna schôdza parlamentu skončila so svitaním.  A hoci Iveta Radičová slovné nálety opozičných poslancov zvládala vcelku s prehľadom, záverečný výstup bývalého predsedu parlamentu ju už dvihol zo stoličky.

Hoci Smer i SNS stále  trvá na tom, že premiérka nie je schopná riadiť vládu a nemá podporu vlastných, v hlasovaní ju koaliční poslanci podporili do nohy. Za jej odvolanie hlasovalo 69 opozičných poslancov. Chrbát jej však podržalo 78 koaličných zákonodarcov. Na vyslovenie nedôvery predsedníčke vlády je potrebných najmenej 76 hlasov.

Bombardovali ju výčitkami

Jej odvolávanie miestami pripomínalo hodinu otázok. Predseda Smeru-SD Róbert Fico ju označil za klamárku. Podľa jeho slov je neschopná a nie je pripravená viesť dialóg s poslancami. Po skončení mimoriadnej schôdze parlamentu pred novinármi tvrdil, že najvýznamnejší záver rokovania je, že premiérka nič nevysvetlila, na nič neodpovedala. Podľa neho tým opäť potvrdila svoju neschopnosť. "Nezmohla sa na žiadnu diskusiu," dodal.

Koalícia sa nedala, začalo sa vzájomné obviňovanie

Počas diskusie sa koalícia s opozíciou obviňovali z minulých aj terajších káuz. Radičová si z úst predsedu Smeru-SD Roberta Fica vypočula, že vedela o korupčnom správaní svojho poradcu v kauze Osrblie. Premiérka sa bráni a tvrdí, že s korupciou nemá nič spoločné. "Nemám nič s korupciou. A nebudem mať," reagovala na Ficove slová.

Opozícia si zgustla aj na ministra financií Ivana Mikloša. Obviňovala ho z neprehľadnej privatizácie. Spomínali sa aj nahrávky predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu a človeka, ktorý hlasom podobným Ficovi vysvetľoval, koľko miliónov zohnal pre stranu vlastnou hlavou.

Ficovi zas koalícia pripomínala aj mýtny nástenkový tender, kauzu emisie, dotácie pre sociálne podniky, ale aj prideľovanie pozemkov vo Veľkom Slavkove. Opozícia s koalíciou sa tiež prekárali, kto nesie väčšiu zodpovednosť za zadĺženosť Slovenska.

Prečo sa opozícia rozhodla vysloviť premiérke nedôveru?

Schôdzu iniciovala opozícia, aby Radičovej vyjadrila nedôveru. Smer-SD terajšej vláde vyčíta rast cien pre zvýšenie DPH na 20 percent, pokles reálnych miezd, prenášanie ťarchy krízy na ľudí s nízkymi a strednými príjmami a zadlžovanie krajiny. "Z dôvodu neodborných a neoverených opatrení na začiatku roka 2011 stúpa inflácia a spomaľuje sa hospodársky rast," zdôvodnili svoj návrh iniciátori vyslovenia nedôvery.

Kľúčovým dôvodom na odvolanie premiérky bolo podľa lídra opozície jej neschopnosť dodržať svoje slová o boji proti korupcii a klientelizmu. Pozrite si VIDEO.

SITA

SITA/Jozef Jakubčo

Súvisiace články

Najčítanejšie správy