Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Na orgány čakajú pacienti roky. Chystajú zmenu v legislatíve
Zdielať na

Na orgány čakajú pacienti roky. Chystajú zmenu v legislatíve

BRATISLAVA / Vďaka transplantáciám orgánov sa v minulom roku podarilo zachrániť 186 ľudských životov. Rezort zdravotníctva hovorí, že sa program na Slovensku darí, no chcel by ho rozšíriť o darcov po zástave srdca. Na životne dôležitý orgán u nás čakajú pacienti v priemere aj rok.

Najviac sa transplantovali obličky

V minulom roku tradične dominovali transplantácie obličiek. Od mŕtvych darcov bolo transplantovaných 112 obličiek a od živých šesťnásť. Čo sa týka srdca, naši špecialisti ho transplantovali v sedemnástich prípadoch. Pečeň v štyridsiatich. V jednom prípade pacientovi zachránila život transplantácia pankreasu. Aj v tejto chvíli čaká na transplantáciu orgánov vyše tristo pacientov.

TV JOJ

Každý darca môže zachrániť až sedem ľudí

Mladý kňaz prešiel náročným obdobím ešte v detstve, od narodenia trpel chronickým zlyhaním obličiek. "Pri mojej diagnóze vedeli lekári, že chronické ochorenie bude nasledovať aj pri druhej obličke," uviedol kňaz Robert Holečka. Istý čas mu pomáhala dialýza. Nájsť vhodného darcu bolo náročné a zdĺhavé. Najprv bol darcom jeho otec. "Prvá aj druhá transplantácie sa nepodarili, boli spojené s komplikáciami, ktoré boli životu ohrozujúce," poznamenal Holečka.

​Mladý kňaz neskôr podstúpil ďalšiu operáciu, ale už od mŕtveho darcu. Na obličku čakal rok a pol. Vďaka nemu však žije plnohodnotný život. "Keď niekto umrie a je v zozname a vhodným darcom, tak lekári hľadajú pacientov, ktorí potrebujú orgány," dodal Holečka. "Darovaním orgánov môže každý jeden darca zachrániť až sedem ľudských životov," oznámila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Chystajú zmenu v legislatíve

Vlani vykonali lekári 186 transplantácií. Najčastejšie išlo o transplantácie obličiek, od mŕtvych darcov. "Darcom orgánov, môže byť hocikto, kto za život nepovie to, že odmieta darovať," informoval hlavný transplantačný koordinátor Martin Chrastina. Pacienti čakajú v priemere na orgán aj rok, no niekedy aj roky. Na Slovensku platí, že mŕtvym darcom môže byť každý človek, u ktorého lekári potvrdili smrť mozgu. To by sa už čoskoro mohlo zmeniť.

Slovensko chce po vzore ďalších európskych krajín rozšíriť svoj darcovský program, a to o darcov so zastaveným srdcom. "Pacient po zástave srdca alebo infarkte sa môže stať darcom iných orgánov, je to náročnejšie, ale chceme ísť touto cestou," uviedol Chrastina. "Budeme plne súčinní, aby sme pomáhali rozšíriť program aj čakacie doby," dodala Dolinková. Nový program vraj odborníci pripravujú. "Na jeseň máme pripravenú zdravotnícku legislatívu,  možno v septembri to chceme mať hotové, aby sme to do konca roka predložili v parlamente,ukončila Dolinková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy