Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dvaja darcovia, dvaja príjemcovia: Krížová transplantácia obličiek sa podarila
Zdielať na

Dvaja darcovia, dvaja príjemcovia: Krížová transplantácia obličiek sa podarila

MARTIN / Dvaja darcovia, dvaja príjemcovia. V Univerzitnej nemocnici v Martine pred deviatimi dňami urobili takzvanú nepríbuzenskú krížovú transplantáciu obličiek. Náročné operácie, pri ktorých najskôr orgány odobrali a následne transplantovali, prebehli v jeden deň na dvoch operačných sálach.

​Manželka chcela darovať obličku manželovi a sestra sestre. Nebolo to možné. "Manželka mala protilátky proti manželovi a takisto sestra proti sestre mala tieto protilátky. Protilátky môžu neskôr viesť k zlyhaniu orgánov," priblížil imunológ Andrej Čereš. "Ak sa aj na prvý pohľad zdá, že pacient má nekompatibilnú krvnú skupinu, netreba darcovstvo zavrhnúť. Treba kontaktovať transplantačné centrum," uviedla primátorka Ivana Dedinská.

Keď prišla možnosť darovať obličku takzvane krížovo, nezaváhali

"S manželom žijeme šťastne už 35 rokov a nechcem, aby tomu bol koniec," priznala darkyňa Ľubica Mališíková. "Premýšľala som, mám vlastnú rodinu, ale takisto viem, v čom sme žili a aké problémy tam boli," povedala darkyňa Monika Demková.  

Monikinej sestre už obličku transplantovali. Mala 17 rokov a darovala jej ju mama. "Oblička mi potom vydržala 21 rokov," uviedla transplantovaná pacientka Andrea. Posledný rok už Andrea aj Juraj museli absolvovať trikrát do týždňa dialýzu. Boli s ňou spojené aj ďalšie obmedzenia."Zdravý človek si nevie predstaviť, keď môžete vypiť najviac pol litra tekutín denne," ozrejmil transplantovaný pacient Juraj Melišík.

Zo štyroch cudzincov sa stali priatelia

Všetci štyria sú po náročných zákrokoch, ktoré realizovali dva tímy na dvoch operačných sálach a v jeden deň. "Psychická náročnosť nespočíva v technike výkonu, ale v tom, že sme si uvedomovali, že komplikácia, ktorá by nastala, by postihla všetkých štyroch," potvrdil prednosta chirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin Juraj Miklušica. 

Komplikácie ale neprišli a transplantácia tak zmenila týmto ľuďom život. Zo štyroch ľudí, ktorí sa predtým nepoznali, sa stali priatelia. "Neriešime to, že moja manželka dala obličku Aďke a Monika mne. Berieme to tak, že máme novú rodinu a budeme sa navštevovať," povedal transplantovaný pacient. Na transplantáciu obličky čaká aktuálne 286 pacientov. Z toho je ich 60 v martinskom transplantačnom centre. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy