Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Marián Magát je odsúdený z extrémizmu
Zdielať na

Marián Magát je odsúdený z extrémizmu

PEZINOK / Obžalovaného Mariána Magáta uznali za vinného z extrémizmu. Sudca ŠTS odsúdil Mariána Magáta na 6 rokov väzenia s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku zatiaľ nie je právoplatný. Obhajoba obžalovaného avizovala podanie odvolania. Okrem úhrnného šesťročného nepodmienečného trestu odňatia slobody dostal Marián M. aj trest prepadnutia veci, konkrétne viacerých kníh. Trest si má odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Súd nezistil priťažujúce a ani poľahčujúce okolnosti.

Mariána Magáta, bývalého zakladateľa extrémistickej skupiny Vzdor a neúspešného kandidáta za ĽSNS zadržala NAKA pred dvomi rokmi. Obvinili ho a poslali do väzby. Magáta súdia pre niekoľko desiatok skutkov. Obžaloba sa okrem iného zamerala na statusy na sociálnych sieťach. V nich mal napríklad spochybňovať či popierať holokaust.

O Adolfovi Hitlerovi mal zas tvrdiť, že bol skvelý vodca a človek so srdcom. Do obžaloby sa dostala aj jeho kniha Židokracia. Trestná činnosť, z ktorej ho vinia, tak súvisí aj s jej publikovaním a rozširovaním. Súdny proces začal ešte vo februári 2023, kedy Magát svoju vinu poprel. Podobne je to aj dnes. "Klient vníma celú túto kauzu ako politicky motivovaný a exponovaný proces," uviedol jeho obhajca Martin Masný. 

Prokurátor odmietol hodnotiť rozsudok

Extrémistu prišli podporiť aj jeho priaznivci. Pred súdom stáli dve dodávky ĽSNS. Na mieste boli tentokrát aj policajné psy. Samosudca čítal skutky, za ktoré extrémistu uznal vinného. Do obedňajšej prestávky stihol prečítať len 9 z nich. "Klient sa absolútne nestotožňuje či už s podanou obžalobou alebo už teraz aj z čiastočne vyhláseným rozsudkom," dodal obhajca. "V tomto štádiu konania rozsudok hodnotiť nebudem. Budem ho hodnotiť po jeho komplexnom vyhlásení," uzavrel prokurátor Martin Nociar. Dnes sa situácia zmenila a Magát je odsúdený na 6 rokov väzenia s minimálnym stupňom stráženia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy