Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mariána Magáta obžalovali z popierania holokaustu
Zdielať na

Mariána Magáta obžalovali z popierania holokaustu

Archívne video

BRATISLAVA / Marián Magát čelí obžalobe pre zločin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Zároveň je obvinený z prečinu popierania holokaustu a zločinov politických režimov.

Informáciu priniesli na sociálnej sieti Správy RTVS. Potvrdil to aj Magát, ktorý uviedol, že napriek obžalobe chce naďalej kandidovať za predsedu Žilinského samosprávneho kraja. 

Prokuratúra sa opiera najmä na verejne dostupné výroky a komentáre, ktoré už teraz obžalovaný Marian Magát zverejňoval cez svoje internetové profily. „Prokurátorka Okresnej prokuratúry Čadca podala dňa 27. júla Okresnému súdu v Čadci obžalobu na Mariána M. pre zločin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd a prečin popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov,“ povedal pre RTVS zástupca hovorcu Krajskej prokuratúry v Žiline Matúš Harkabus. 

Magát je známy ako spoluzakladateľ radikálnej skupiny Vzdor Kysuce, neúspešný kandidát do parlamentu za Ľudovú stranu Naše Slovenska, ale aj ako organizátor protestov proti islamizácii Európy. Na aktuálnu obžalobu reagoval na svojom facebookovom profile: "Slovenská republika prijala zákon, ktorý nevedia ani definovať, nevedia, čo prijali, preto si musia privolať znalcov, ktorí im vysvetlia, čo prijali."

Sťažoval sa aj na to, že nemôže povedať svoj názor nahlas: "Nesmiete sa dokonca opierať ani o vedecké fakty a vedecké analýzy." V prípade Holokaustu však proti nemu stoja priame svedectvá ľudí, ktorí ho prežili. Príkladom je pani Viola Fischerová, ktorá prežila Mengeleho pokusy a pre dokument Neumlčaní povedala: "Stál pri rampe, mal SS-ácku uniformu, čierne rukavice, biely plášť." 

Nejde o prvý Magátov problém

Vodca združenia Vzdor Kysuce, ktorú ministerstvo vnútra eviduje ako extrémistickú, mal viacero problémov s políciou pre svoje radikálne názory a správanie aj v minulosti. Hrozilo mu aj väzenie za nedovolené ozbrojovanie. Podľa obžaloby mal pri sebe zbraň s nábojmi, aj keď na to nemal oprávnenie. 

Polícia ho vypočúvala aj minulý rok počas protestu proti islamizácii, kde vyzýval ľudí na trhanie vlajky Európskej únie. V susednom Česku ho podľa RTVS za vystúpenie na extrémistickom proteste obvinili z trestného činu podnecovania nenávisti voči skupine osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy