Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Milovníci čokolády, spozornite: Ceny kakaa trhajú rekordy
Zdielať na

Milovníci čokolády, spozornite: Ceny kakaa trhajú rekordy

BRATISLAVA / Milovníci čokolády a kakaových výrobkov by mali spozornieť. Cena kakaa na svetových trhoch rastie ako nikdy predtým. Zatiaľ čo v pondelok 25. marca prekonalo kakao rekord 9-tisíc dolárov za tonu, hneď v utorok sa vyšplhala cena nad 10-tisíc dolárov.

​Na svetových trhoch drahšie ako meď a novým luxusom sa stalo kakao. Láme jeden rekord za druhým a v utorok sa vyšplhalo cez 10 tisíc dolárov za tonu. "Za posledných 12 mesiacov vzrástla cena kakaa o 264 percent," potvrdil nárast aj analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš. 

Dôvodom neboli špekulácie na trhoch, ale špekulácie počasia. "Hlavným dôvodom je nepriaznivé počasie v kľúčovej oblasti, kde sa kakao pestuje. Ide o Západnú Afriku," doplnil analytik. Najprv silné dažde, potom sucho spôsobilo nedostatok kakaa. Výsledkom je jeho aktuálna cena na svetových trhoch.

TV JOJ

Treba sa začať zásobiť čokoládou?

Po dvoch rokoch brutálnej inflácie a následnom zlacňovaní, bežných Slovákov zaujíma, či sa vysoké ceny kakaa nepretavia aj do vysokých cien čokolády a či sa netreba zásobiť dopredu. Analytici ani obchodníci zatiaľ na poplach nebijú. "Vysoké ceny komodít sa na cenách výrobkov prejavujú až s niekoľkomesačným oneskorením," vysvetlil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič. 

Podľa odhadov analytikov by sa zdražovanie u nás mohlo začať na začiatku jesene. Potom by veľké reťazce mohli ísť napríklad cestou menšej gramáže. "Spotrebiteľ by si kúpil menej, ale za tú istú cenu, aby sa to neprenieslo v plnej miere," doplnil Krajčovič

​Nárast ceny kakaa pocítili však už menší čokolatieri vo Francúzsku, no nie len oni, ale aj ich zákazníci, keďže kvalitu výrobcovia znížiť nechceli. "Pre nárast cien si aktuálne kupujem menej čokolády," reagovala opýtaná. 

Slováci momentálne pri kakaových výrobkoch pociťujú štandardné zdražovanie, ktoré je však už nejaký čas neštandardné. Do najbližšej úrody kakaa treba preto veriť, že sa počasie v Afrike umúdri a nastane opäť Dolce Vita.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy