Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Takto vznikajú maľované vajíčka z čokolády
Zdielať na

VIDEO: Takto vznikajú maľované vajíčka z čokolády

KOMÁRNO / Maľované vajíčka z čokolády sú špecialitou remeselnej dielne v Komárne. Napriek tomu, že cena tejto komodity stúpa, záujem o čokoládové vajíčka v radoch polievačov a šibačov pretrváva. Tento rok ich tu vyrobili z takmer pol tony čokolády.

"V posledných mesiacoch sa zvýšili na burze cena čokolády z obvyklých 2 500 na 2 700 dolárov za tonu až na 7-tisíc dolárov, to je až trojnásobné zvýšenie," uviedol Ferenc Varga z pralinkovne ZAX Komárno. Veľkonočné čokoládové vajíčka tak budú ešte vzácnejšie. Aj keď nie je vajíčko, ako vajíčko. V remeselnej dielni v Komárne ich farbia rozpusteným kakaovým maslom.

Skôr než sa dostane na dno formy štetcom, musí byť zohriate na 42 stupňov. "Farbivá používame len prírodné, každé vajíčko má inú farbu, inú veľkosť, a tie vajíčka čo robíme pre deti, sú z mliečnej čokolády a stále obsahujú vo vnútri farebné cukríčky," vysvetlila majsterka čokolády Zuzana Varga.

V dielni býva poriadne chladno

Veľkonočné vajíčka začali vyrábať už deň po Valentínovi. Z horkej, bielej či mliečnej čokolády. Tú vlejú formy po zaschnutí farieb v chladničke až po okraj. "Mliečna čokoláda obsahuje viac tuku, tak kryštalizačný postup potrebuje viac času, dáme do chladničky a tam potrebuje aspoň 2x toľko času, ako horká čokoláda," doplnila.

Do chladu ide až po vytvorení 4-milimetrovej škrupinky, zvyšnú čokoládu totiž vylejú z formy. A tak chlad musia udržiavať aj v dielni. Šikovné žienky, ktoré vajíčka vyrábajú, sú tak riadne oblečené. "Máme tu 19 stupňov, viac ako 20 nemôžeme mať určite, takže my od marca používame klimatizáciu," tvrdí Zuzana.

Dostatočne vychladené polškrupinky čaká mierne zahriatie, aby sa vlastnou hmotou spojili do definitívneho tvaru.

Viac o výrobe veľkonočných vajíčok sa dozviete vo videu

Súvisiace články

Najčítanejšie správy