Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Máme najlacnejší prenájom pôdy. Dôvodov je niekoľko
Zdielať na

Máme najlacnejší prenájom pôdy. Dôvodov je niekoľko

SLOVENSKO / Kým na Slovensku sa priemerná cena za prenájom poľno-hospodárskej pôdy pohybuje vo výške 57,-eur, Holanďania si za ňu pýtajú až 15-násobne viac. Za prenájom 1 hektára tam majiteľ dostane 840,-eur. Dôvodov pre takéto extrémne rozdiely je niekoľko.

Farmár buď vlastní pôdu, ktorú používa na poľnohospodárske účely, alebo si pôdu prenajíma a za prenájom každoročne platí. V cenách za nájom sú pritom obrovské rozdiely. V rámci Európskej únie je priemerná cena za hektár pôdy vo výške 199 eur. U nás je to ale podstatne menej. Podľa údajov Eurostatu je dokonca nájom pôdy na Slovensku najlacnejší v Únii. "Na Slovensku stoji hektár v priemere 57 eur a v Holandsku 843 eur. Jedná sa buď o trvalé trávne porasty a/alebo ornú pôdu," uviedla vedúca tlačového oddelenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková. 

Napríklad táto ponuka hovorí o cene bezmála tri eurá za takmer 2 600m2 poľnohospodárskej pôdy neďaleko Košíc, pričom má ísť o zmluvu uzatvorenú na 15 rokov. Existujú však aj prípady, keď majiteľ márne čaká nie na peniaze, ale vlastne na akúkoľvek odmenu. Takú skúsenosť mal pán Milan. Od talianskych podnikateľov mal za 4 hektáre pôdy dostať 4 metre pšenice. "Určite, že nie som spokojný, no ale čo spravíme. On má celú dedinu tak a nikto nedostal. Za minulý rok nedostal nikto nič. Celkovo je tu 300 hektárov ornej pôdy," konštatoval prenajímateľ Milan. 

Talian sa mal rozdeliť s tým, čo dopestuje. Podľa Správy o poľnohospodárstve a potravinárstve na Slovensku sa u nás vo veľkej miere pestujú obilniny, a z nich najviac pšenica a jačmeň. "Obilniny na ornej pôde zaberali v roku 2022 55 % výmery. Nasledovali olejniny – 22 % (najmä repka) a jednoročné a viacročné krmoviny – 15,6 %," informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Jana Holéciová. 

Spomedzi regiónov Únie bol prenájom jedného hektára poľnohospodárskej pôdy v roku 2022 najdrahší v holandskom regióne Flevoland, kde bola cena takmer 1 800 eur za hektár a napríklad na Kanárskych ostrovoch to bolo viac ako 1 100 eur za hektár. No opačnom konci, medzi najlacnejšími regiónmi, je zase Slovensko. "Najlacnejší nájom bol v regiónoch Mellersta Norrland a Övre Norrland vo Švédsku (€24 za hektár) za nimi nasledujú stredné a východné Slovensko s cenou 39 €," uviedla Ingrid Ludviková. 

"Na cenu vplývajú viaceré faktory. kvality pôdy, región, konkurencieschopnosť, otázka investičných možností. Na cenu pôdy vplýva aj otázka vysporiadaného vlastníctva k pôde," informovala hovorkyňa Jana Holéciová. "Ide aj o regionálne faktory (napr. podnebie a blízkosť k sieťam) a tiež to, aká je kvalita pôdy, svahy, odvodnenie," vysvetlila Ludviková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy