Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Firma Bosch od marca ukončí výrobu. Na východe sa bude prepúšťať
Zdielať na

Firma Bosch od marca ukončí výrobu. Na východe sa bude prepúšťať

BRATISLAVA / Nemecká spoločnosť Bosch opúšťa priemyselný park pri Prešove. Firma chcela pôvodne zamestnávať pri výrobe elektromobilov do bicyklov tisíce ľudí. Projekt mal dokonca štatút významnej investície. Teraz je však jasné - že príbeh sa končí a o prácu prídu aj tí ľudia, ktorých už firma stihla zamestnať. Firma však odmietla dohady, podľa ktorých by za ich odchodom mala byť politická situácia.

Spoločnosť Bosch od marca 2024 ukončí výrobu elektromotorov do bicyklov v Záborskom pri Prešove. Pre TASR to potvrdil riaditeľ korporátnej komunikácie skupiny Bosch pre Českú republiku a Slovensko Pavel Roman. Dôvodom je podľa Romana to, že sa dopyt po elektrobicykloch nezvyšuje tak, ako sa pôvodne predpokladalo. Na uspokojenie súčasného dopytu firme stačia existujúce výrobné kapacity v hlavnom závode v Miškovci v Maďarsku.

"Spoločnosť Bosch sa preto rozhodla ukončiť výrobu eBike pohonov v Záborskom od marca 2024. Zamestnanci (približne 200 ľudí) boli 26. februára o rozhodnutí informovaní. Bosch tiež upúšťa od rozširovania existujúceho výrobného areálu v Prešove," uviedol Roman s tým, že rozhodnutie týkajúce sa výrobných priestorov v Prešove stojí len na trhových faktoroch a Bosch naďalej vníma Prešov ako zaujímavý hospodársky región. Svoje výrobné kapacity na východe Slovenska rozšírila spoločnosť Bosch vlani. Uspokojiť tak chcela zvýšený dopyt po pohonoch do elektrobicyklov.

Obec sa tešila z prenájmu priestorov

Keď to ohlasovali, bola to veľká sláva. Niektorí politici hovorili o megainvestícii. Teraz sú ale na stole hromadné výpovede. Pred závodom v utorok 27. februára stáli osobné autá z rôznych dokonca aj vzdialenejších okresov ako sú Humenné Spišská Nová Ves, či Bardejov. Mal to byť závod, ktorý sa mal dokonca rozrásť a prácu v ňom mali nájsť ľudia z celého východu. Dnes si však išli tí, ktorých stihli zamestnať, po výpovede.

Sklamaní sú aj ľudia v Petrovanoch, v katastri, ktorých stojí závod, v ktorom si nemecká značka so svetovým menom prenajímala haly a priestory. Aj priamo z dediny našlo v prvej etape prijímania zopár ľudí prácu. "Dosť sme si na tom zakladali. Sme sa z toho tešili a je nám to ľúto, že odchádzajú," uviedol Peter Hatok, starosta obce Petrovany. 

Firma sa do nového závodu na výrobu elektromotorov do bicyklov sa pustili po zvýšenom záujem o tento segment, priznávajú však, že situácia za posledné roky bola ako na horskej dráhe. Na rozhodnutí, ktoré zatvára závod pri Prešove skôr ako sa rozšíril sa podľa stanoviska firmy podpísali okrem iného aj predimenzované objednávky a v súčasnosti nízke tržby v maloobchodoch. Odchod spoločnosti zo Slovenska opäť primäl k vyjadreniam niektorých politikov, že by za tým mala byť reakcia na domácu politiku. Firma však nič také nepotvrdila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy