Skoro jasno
18°
Bratislava
V Bielom Potoku vyhlásili mimoriadnu situáciu. Došlo tam k zosuvu pôdy
Zdielať na

V Bielom Potoku vyhlásili mimoriadnu situáciu. Došlo tam k zosuvu pôdy

RUŽOMBEROK / V mestskej časti Ružomberka – Biely Potok sa zosunul svah pod cestou. Na zasadnutí krízového štábu prijalo mesto dočasné bezpečnostné opatrenia. Situáciu sa snažia urýchlene riešiť, ľudí vyzývajú k opatrnosti.

Podľa tunajších obyvateľov sa svah začal zosúvať po ostatných silných, prívalových dažďoch. Keď začal zosuv ohrozovať už aj cestu, v meste vyhlásili mimoriadnu situáciu. "Radšej to človek obíde, bojíme sa. Aj deti sú tu malé, je to dosť strmé tam," povedal jeden z obyvateľov obce.

Na ulici Slovenského národného povstania, v mestskej časti Biely Potok, je za zábradlím 25 metrový, strmý zráz. V tomto úseku sa cesta nachádza najvyššie nad hladinou Revúcej. Práve tu sa zosunul svah a do rieky zo sebou strhol aj časť krajnice. Telekomunikačný stĺp zostal nateraz stáť, no už sa pripravuje jeho preloženie. "Bolo to už aj vlani, tiež sa to pomaly zosúvalo a tá voda tomu asi dosť pomáha, si myslím," povedal jeden z obyvateľov obce. 

"V priebehu tejto zimy spadlo niekoľkonásobne viac vody, ako zvyčajne spadáva. Môže dôjsť k nasýteniu toho pôdneho profilu vodou a tým pádom sa tam vytvorí sklzná vrstva a vytvárajú sa tieto lokálne zosuvy," opísal hydrológ Michal Hazlinger.

Cestu uzavreli pre nákladné vozidlá

Dôvody, prečo sa tento svah začal zosúvať súvisia s počasím, no podľa miestnych ich treba hľadať aj v histórii Bieleho Potoka. "Tu kedysi partizáni vyhodili cestu, aby sa Nemci nedostali do Banskej Bystrice, čiže tento úsek sa spravil len násypom. Tá vlhkosť, tie vody nám stekajú zo svahov, tak nám to vyplavuje a stalo sa čo sa stalo," ozrejmil Vojtech Macko, poslanec MČ Biely Potok.

"Prijali sme také provizórne opatrenia zatiaľ, že sme túto časť uzatvorili zatiaľ, je tam zákaz vjazdu nákladných motorových vozidiel. Táto situácia sa bude podľa mňa iba zhoršovať, chceme riešiť geologický prieskum," informoval Ľubomír Kubáň, primátor Ružomberka. Ten by mohol byť známy už v najbližších dňoch. Následne sa bude hľadať stavebné riešenie a vyčísľovať s tým spojené finančné náklady. Dovtedy vyzýva vedenie mesta obyvateľov dotknutej lokality k zvýšenej opatrnosti a k dodržiavaniu všetkých dočasných obmedzení.

Podľa kompetentných nebude cesta k zastabilizovaniu zosúvajúceho sa svahu rýchla a určite ani lacná. Domáci obyvatelia sú však spokojní, že sa situácia konečne začala riešiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy