Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zmena premlčacích lehôt má byť pre ženy motivácia. Trauma sa ale premlčať nedá
Zdielať na

Zmena premlčacích lehôt má byť pre ženy motivácia. Trauma sa ale premlčať nedá

BRATISLAVA / Slovenskou politikou, ale aj odbornými a právnickými kruhmi rezonuje mimoriadne citlivá téma sexuálneho násilia. Môže za to novela trestného zákona, v ktorej koalícia presadila aj skrátenie premlčacej lehoty za znásilnenie. Pri tejto téme pritom dokážu ublížiť už len vyslovené slová politikov.

​"Žijeme v spoločnosti, kde ti povedia, že vo vzťahu sa znásilniť nedá. Ja som sa hanbila, považovala som to za zlyhanie, že sa mi niečo také stalo."
Redaktorka a moderátorka Lenka Ježová sa rozhodla verejne prehovoriť o tom, čo značná časť zasiahnutých žien chce najmä zo strachu, ale aj pocitu hanby, vytesniť. Motivovala ju k tomu nasledujúca obhajoba koalície k zmenám v trestnom zákone. "Asi o tom vie, všimne si, keď ju niekto znásilní, a môže ten trestný čin nahlásiť. Naopak, podľa nášho názoru je takáto zmena dobrá a nevyhnutná, pretože motivuje ženy, aby takéto činy boli okamžite nahlásené," povedal Richard Glück v Národnej rade SR.

​Zmena premlčacích lehôt má byť motivácia

"To, kedy to ona to má v sebe spracovať, povedať, že ty sa s tým musíš vyrovnať do 10 rokov a ísť na políciu, je motivácia, mi prišlo dosť cynické a zdvihlo ma to zo stoličky. Preto som si povedala, že sa chcem k tomu vyjadriť a hlavne môžem vyjadriť. Keďže som také niečo zažila," opísala Lenka Ježová. "Pán poslanec bol prvý deň v národnej rade, vôbec to tak nemyslel, povedal to inak ako to myslel," vyjadril sa Richard Takáč, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. 

Minister vnútra avizoval úplne zrušenie premlčacích lehôt

Napriek výhradám odbornej verejnosti zákon aj so skrátenou lehotou za znásilnenie parlamentom prešiel, výzvy opozície nevypočuli. "Dámy z koalície, aspoň vy sa zastaňte žien, ktoré boli znásilnené," povedala Martina Holečková, predsedníčka poslaneckého klubu KDH v Národnej rade SR.  

Minister vnútra však už avizoval predĺženie alebo úplne zrušenie premlčacích lehôt pri trestných činoch proti zdraviu a životu ľudí, s čím súhlasí aj koaličná SNS. "Nemali sme komplexnú informáciu, máme informáciu, že sa niektoré veci môžu vypilovať," uviedol Roman Michelko, poslanec strany SNS. "Osobne som rada, že som o tom povedala, že možno aj iné ženy to môže motivovať, aby sa nebáli a hlavne vedeli, že neurobili nič zlé. To nespracuješ nikdy, lebo trauma sa premlčať nedá," dodala Lenka Ježová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy