Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V4 sa rozdelila na dva názorové póly. Má podľa politikov ešte budúcnosť?
Zdielať na

V4 sa rozdelila na dva názorové póly. Má podľa politikov ešte budúcnosť?

BRATISLAVA/PRAHA/BUDAPEŠŤ / Vyšehradská skupina, známa ako V4, je dnes minulosťou. Priznáva to slovenský premiér a aj ten český. Dôvod je jednoduchý, rozličné pohľady na zahranično-politické otázky. Robert Fico otvorene priznáva, že z kedysi dôležitého zoskupenia zostalo iba torzo.

"V4 rozmlátili a sme len dvaja. To som ja a Viktor Orbán," tvrdí Robert Fico (SMER-SD). Odlišné politické názory dokázala práve aktuálna situácia na Ukrajine, kde Slovensko a Maďarsko ako jediné krajiny Európskej únie nepodporili rezolúciu proti dodávkam zbraní do Ruska zo Severnej Kórey"Aby sme sa stretli na najvyššej úrovni, musíme mať predpoklady, že to rokovanie povedie k výsledku a nie som o tom presvedčený," povedal predseda vlády Českej republike Peter Fiala.

Opozícia pomenovala problém

Predseda opozičnej strany si myslí opak. "S Viktorom Orbánom sa nedá spolupracovať, a to je dôvod, prečo je V4 mŕtva," uviedol Michal Šimečka (PS). Podľa exministerky spravodlivosti je základným dôvodom narušených vzťahov pohľad aktuálnej vlády na demokratické princípy. "Rozchádzali sa nám názory na právny štát, veď preto sme vstupovali do únie. Prestávali tieto stretnutia dávať zmysel," povedala poslankyňa Mária Kolíková (SaS).

Súčasný minister spravodlivosti v štruktúre ešte vidí budúcnosť. "Ja si myslím, že minimálne v parciálnych otázkach by sme mali tento formát zachovať," povedal Boris Susko (Smer-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy