Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Deti sa škôlky zrejme nedočkajú. Starosta sa ocitol v komplikovanej situácii
Zdielať na

Deti sa škôlky zrejme nedočkajú. Starosta sa ocitol v komplikovanej situácii

RADNOVCE / V nezávideniahodnej situácii sa ocitla obec Radnovce. Z operačného programu Ministerstva vnútra im pred rokmi schválili projekt na výstavbu novej materskej školy. Škôlka však nie je dokončená, ani skolaudovaná a termín ukončenia je už o dva dni. Obec s rozpočtom 400-tisíc eur dlhuje dodávateľovi stavby viac ako milión eur.

​Projekt bol síce hotový už v roku 2017, no realizáciu sprevádzali komplikácie. Stavať začali iba minulý rok. "Dlhé schvaľovanie, potom verejné obstarávania, 4-5 rokov sme to robili. Medzičasom prišla vojna na Ukrajine, inflačná kríza, všetko sa navyšovalo," vysvetľuje starosta Radnoviec Aladár Bari.

Budova je na 80 percent dokončená, no momentálne sa tu nepracuje. Chýbajú totiž peniaze. "Táto výstavba z tých pôvodných 900-tisíc sa vyšplhala vyššie," doplnil Bari. Starosta je zúfalý a situáciu už týždne rieši s kompetentnými. Tlačí na neho aj dodávateľ, ktorý nemá uhradené faktúry. Z ministerstva zatiaľ nedostali ani euro.

Už teraz je jasné, že termín nestihnú

Termín ukončenia je totiž koniec tohto roka. "V prípade, ak prijímateľ neukončí finančnú realizáciu projektu (neuhradí oprávnené výdavky dodávateľovi/zhotoviteľovi v zmysle Zmluvy o poskytnutí NFP) alebo nedôjde k fyzickému ukončeniu projektu do 31.12.2023, takýto projekt sa považuje za nefungujúci," znie písomné stanovisko Ministerstvo vnútra SR.

Suma v pôvodnom projekte sa navýšiť nedala, starosta videl riešenie v Pláne obnovy. Aj táto možnosť sa ale zatiaľ zdá byť nereálna. Obec totiž neskoro zverejnila zmluvu v Centrálnom registri zmlúv. Nová škôlka by mala kapacitu takmer 100 detí. Podľa slov starostu by ju vedeli okamžite naplniť, a to deťmi z okolitých obcí, ktoré materskú školu nenavštevujú. Nemajú totiž kde. Na základnej škole majú potom problémy.

Vytvorili by nové pracovné miesta, v jedálni by varili aj pre dôchodcov či deti zo školy. Ak obec nenájde riešenie, hrozí, že skončí s viac ako miliónovou dlžobou a budova škôlky zostane prázdna. "Obec pôjde na kolená. Ideme do nútenej správy, keď nám s týmto nikto nepomôže," dodal starosta.

Súvisiace články