Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Ohňostroje na mnohých námestiach neočakávajte. Mestá sa ale vynašli
Zdielať na

Ohňostroje na mnohých námestiach neočakávajte. Mestá sa ale vynašli

BRATISLAVA / Petardu odpálite na Silvestra poslednýkrát. Predaj zábavnej pyrotechniky bude od januára obmedzený. Mnohé slovenské mestá už teraz budú Nový rok vítať bez ohňostroja. Väčšina krajských miest je verná tejto tradícii roky a teraz sa k nim pridá aj hlavné mesto. Dôvodom nie je len ochrana zvierat, ale aj šetrenie peňazí.

​Silvestrovské oslavy pripravuje mesto Banská Bystrica bez ohňostroja. Mesto pod Urpínom neoslavuje príchod Nového roka ohňostrojom už niekoľko rokov. Okrem ekologických dôvodov ide o financie, náklady výrazne stúpli. Na Nový rok však pripravili pre rodiny s deťmi pyromuzikálnu šou, ktorá sa začne o 17. hodine na námestí. "Budú tam rôzne svetelné efekty a malý ohňostroj, ktorý nebude zasahovať až do takej výšky kvôli ekologickému hľadisku," uviedla Zuzana Chrenková Srncová z Kultúrneho centra MSÚ Banská Bystrica.

​Bratislava sa bude zabávať ekologickejšie

Magistrát hlavného mesta privíta obyvateľov na Hviezdoslavovom námestí pred historickou budovou SND. Ľudia budú môcť odpočítať posledné minúty tohto roka na svetelnom odpočítavadle. Mesto okrem toho pripravilo ekologickejšie oslavy. "Odpočítavanie, scenéria historickej budovy SND, prvé novoročné vinše, Straussov valčík pod šírim nebom vytvoria magickú chvíľu prelomu rokov 2023 a 2024," opísal program Peter Bubla, hovorca magistrálu hlavného mesta. Dôvody sú aj finančné. Magistrát hlavného mesta plánuje takto v tomto roku ušetriť asi 43-tisíc eur.

Rozhodnutie miest vítajú najmä útulky

Tie majú na Silvestra plné ruky práce. "Odchytová služba funguje 24 hodín denne, bude fungovať aj počas silvestrovských osláv," vysvetlila Kristína Devínska zo Slobody zvierat. Niektoré mestá ako napríklad Nitra neorganizujú ohňostroj už roky. V meste pod Zoborom dokonca platí celoročný zákaz pyrotechniky. V Košiciach zase polnočný ohňostroj nahradí virtuálny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy