Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Silvestrovská noc sa blíži. Toto sú rady a tipy, ako sa nezraniť pri odpaľovaní ohňostroja
Zdielať na

Silvestrovská noc sa blíži. Toto sú rady a tipy, ako sa nezraniť pri odpaľovaní ohňostroja

BRATISLAVA / Silvestrovské oslavy sa blížia a s nimi aj neodmysliteľný ohňostroj. Väčšie mestá však už avizovali, že tento rok od neho upustia. Práve preto je možné, že si Slováci svetelné divadlo doprajú vo vlastnej réžii. Pripravili sme pre vás zopár rád, na čo si pri pyrotechnike dávať pozor.

Predajne po Slovensku ponúkajú rôzne druhy zábavnej pyrotechniky. To ale, že si kúpite certifikovaný ohňostroj ešte neznamená, že je absolútne bezpečný. "Tým, že som kúpil ten výrobok a je schválený pre použitie v mojom veku neznamená to, že mi nemôže ublížiť," upozornil Ján Appel, expert na zbrane, strelivo a pyrotechniku. Svedčia o tom aj prípady z nedávnej minulosti. Lekári museli po nevydarených ohňostrojových oslavách ošetrovať nepríjemné poranenia. 

"Počas silvestrovskej noci minulého roka sme na klinike popálenín ošetrili desať pacientov, z toho dvaja boli neplnoletí. Prevažná väčšina pacientov utrpela poranenia horných končatín, ktoré boli spôsobené neopatrným zaobchádzaním s pyrotechnikou," informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. 

Dodržiavajte tieto pravidlá 

Práve preto by si všetci ohňostroja chtiví mali dávať pri zaobchádzaní so zábavnými svetlicami veľký pozor. Skúsený pyrotechnik tvrdí, že je dôležité dodržiavať prísne pravidlá.

  • V prvom rade si pre ohňostroj vybrať správne miesto.
  • Pyrotechniku nepoužívame na miestach, ktoré sú nebezpečné požiarom. Suchá tráva, seno, uskladnené drevo, prípadne nejaké horľaviny.
    "Dostrel tých pyrotechnických výrobkov je povedzme 30 - 50 metrov, to znamená odstup od domov odstup od panelákov od obchodov," poznamenal  Appel. Pyrotechnik preto odporúča nájsť si nezastavanú plochu, z ktorej bude možné ohňostroj bezpečne odpáliť. Nepodpálime tak dom sebe, či susedovi. "Kompaktný ohňostroj vystreľuje von projektily, ktoré po určitej dobe explodujú na oblohe. Tu si treba dávať pozor, že ten kompakt musí byť umiestnený na stabilnej podložke betónová cesta a podobne," poradil expert Appel. Zabránime tým prevráteniu škatule s ohňostrojom a prípadným zraneniam okolostojacich.  
  • V žiadnom prípade ani po odstrelení ohňostroja nepozerám do tých dier z ktorých sa dymí, lebo môže sa stať, že po určitej dobe tá nábojnica sama vyletí a môže nám škaredo ublížiť.
  • Ďalšou zásadou používania ohňostroja je jeho správne uhasenie."Doporučujem zaliať vodou a nechať zaliate vodou. To znamená, že aj výrobok, ktorý nevystrelil do druhého dňa už nebude funkčný a bude bezpečný"

Odborník k týmto radám dodáva predsa len ešte jednu. Pred odpaľovaním by sme to rozhodne nemali prehnať s alkoholom. "Vždy treba byť ostražitý, triezvy a v pohode odpaľovať tak ako je napísané v návode a predídeme následným škodám," upozornil na záver Ján Appel, expert na zbrane, strelivo a pyrotechniku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy