Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako sa spoznal Andruskó so Zsuzsovou? Tiež cez sociálne siete
Zdielať na

Ako sa spoznal Andruskó so Zsuzsovou? Tiež cez sociálne siete

BRATISLAVA / Zotlán Andruskó tvrdí, že Alenu Zsuzsovú spoznal cez sociálne siete už v roku 2010. Vyplýva to z jeho tvrdení, ktoré spísal prokurátor UŠP GPSR do žaloby, pre ktorú sú z vraždy novinára Jána Kuciaka obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček.

Andruskó na Zsuzsovú vraj narazil na internetovej zoznamke cez portál Pokec.sk v roku 2010. Najprv šlo len o virtuálne kamarátstvo, ktoré vyústilo aj do osobného stretnutia. Na ňom ho vraj Zsuzsová požiadala o pomoc pre jej kamaráta a on jej požičal 5000 eur. Andruskó pred prokuratúrou vypovedal o Zsuzovej už 11.09.2019 takto: "Už vtedy som zistil, čoho je schopná a akí ľudia za ňou stoja." 

Preto na čas s ňou prerušil kontakt, ale nie na dlho. Opäť sa začali stretávať aj u veštkyne. Zsuzsová sa mu vraj sťažovala, že má panickú poruchu a preto ju sám vozieval autom, kam potrebovala. "Kočnerovi a Zsuzsovej som za 200 tisíc eur zohnal bieleho koňa," vraví Andruskó. 

Pomoc pre Kočnera 

Andruskó začal so Zsuzsovou kšeftovať takmer okamžite. Už krátko po ich známosti mal podľa jeho slov pomáhať Zsuzovej dôverníkovi Marianovi Kočnerovi. Malo ísť o byty v bratislavskom komplexe Bonaparte. Dohodil im údajne bieleho koňa za odmenu 200 tisíc eur. Andruskó vraj nedostal nič. Peniaze boli vyplatené len bielemu koňovi a poplatky za notára, tvrdil pred vyšetrovateľmi vraždy novinára, Andruskó. 

"So Zsuzsovou som pomáhal aj pri zakladaní Kočnerovej strany Cieľ," uviedol vo výpovedi. 

Diskreditácia nepohodlných novinárov 

Andruskó ale pri svojom rozhodnutí vypovedať na Alenu Zsuzsovú a spol. po ich zaistení prepadovým komandom polície pre vraždu novinára Jána Kuciaka, nespomína len Kočnera. Vo výpovedi pred políciou uviedol meno aj Petra Tótha. Tvrdí, že Zsuzsová mu hovorila, že s Tóthom pracuje na zabezpečovaní Kočnerovho internetového kanálu Pranier. Projekt nazývala platformou na diskreditáciu nepohodlných novinárov. 

V roku 2016 mu vraj Zsuzsová hovorila, že na Kočnera média začínajú vyťahovať špinu. Vravieť mu to mala, keď spolu zbierali jedovaté huby. Podľa Andruskóa chcela údajne otráviť redaktorku TV JOJ Leonu Kočkovičovú Fučíkovú. Leona skutočne prišla o život, keď pred rokmi skolabovala na rodinnej lyžovačke. Podľa polície sa tvrdenie Andruskóa ale nepotvrdili. Leona zomrela pre akútne zlyhanie jej zdravotného stavu. Smrť novinárky s jedovatými hubami, ktoré zbieral so Zsuzsovou si spojil následne Andruskó sám. 

Tri milióny pre Lipšica 

Andruskóovi sa Zsuzsová postupne začala vraj s informáciami sama zdôverovať. Povedať mu mala aj o odmene, ktorá vraj bola vyplatená Danielovi Lipšicovi pre kauzu falšovania televíznych zmeniek. Lipšic v prípade zastupuje televíznu spoločnosť pri spore s Kočnerom. 

Podľa Zsuzsovej bol okrem Lipšica zapojený do snahy dostať Kočnera pre spor do väzenia aj prokurátor Maroš Žilinka. Ten vyšetroval podozrenie na Kočnerove ekonomické delikty, čo podľa nej Kočnerovi vážne škodí. Aj preto mala chcieť plánovať vraždu Žilinku, za ktorú ponúkla podľa Andruskóa zálohu 20 tisíc eur. V  tom čase ešte o vražde novinára Jána Kuciaka reč nebola. "Bál som sa, že ak vraždu Žilinku nezoberiem, zabijú mňa," uviedol vo výpovedi Andruskó. Zsuzsovej a ľudí z jej okolia sa vraj bál. 

Objednávku na prokurátora zobral, no vrátiť ju nemohol. Polícii to pri spolupráci po zaistení pre vraždu Jána Kuciaka vysvetlil takto: "Napadlo mi, že ak už zobratú zálohu na vraždu vrátim, tak si na to zabezpečí iných a mňa samotného môže dať zabiť." 

Preto Andruskó začal na vraždy zháňať ľudí. Najskôr požiadal muža z Maďarska, Laszlo Krecsík to ale odmietol. Potom sa rozhodol osloviť Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. Oboch poznal a mal už vtedy vedieť, že minimálne jednu vraždu už údajne vykonali. Tak začala príprava vraždy prokurátora Žilinku. 

Zsuzsová začala byť nervózna 

Už v januári 2018 Zsuzsová vraj znervóznela. Žilinka bol stále na žive a zrejme sa stupňovala nervozita aj u jej dôverníka Mariana Kočnera. Podľa Andruskóa vraj preto, že s vraždou prokurátora nič nevyriešili. Znervózňovalo ju údajne to, že Kočner sa mal dozvedieť o tom, že novinár Ján Kuciak je v spojení s prokurátorom a Danielom Lipšicom. Vraj mu dávali informácie z vyšetrovania Kočnerových ekonomických kšeftov, a preto chce zabiť skôr novinára. 

V tom čase  už mala pre Andruskóa Zsuzsová pripravené fotky zo sledovania Jána Kuciaka. Materiály mu odovzdala vraj osobne pri stretnutí v jeho aute. Tam padla suma za vraždu Jána Kuciaka - 70 tisíc za vraždu novinára a odpočet dlhu 20 tisíc eur za nevykonanú vraždu prokurátora. O tejto dohode Andruskó hovoril polícii. 

Andruskó nechcel byť do vraždy osobne zaangažovaný, vraj jeho úloha bola výlučne sprostredkovateľská. Dodával vrahom ale zbrane na plánované likvidácie. TV JOJ už informovala, že Andruskó nakupoval aj samopaly, ktoré vyšetrovatelia pri zásahu na Zsuzsovú a spol. nakoniec aj zaistili. 

Písal si aj s Kočnerom 

Andruskó objednaným vrahom sám povedal, že likvidáciu novinára si objednal "nejaký Rus." O tejto skutočnosti portál noviny.sk informoval, keď zverejnil informácie z výpovedí samotného údajného strelca Miroslava Marčeka. Aj ten vypovedal, tak ako aj Andruskó, že novinár prekážal nejakému Rusovi, o ktorom píše a tomu sa články nepáčia. Marček mal túto infromácia ale len od sprostredkovatelia Andruskóa, polícia v prípade vraždy Jána Kuciaka neobvinila zatiaľ žiadneho cudzinca. 

Andruskó Kočnerovi asistoval pri prepisoch v Bonaparte cez dohodnutého bieleho koňa. Kto ním bol na výsluchu pred políciou nepovedal, o cudzincovi vraj ale Kočner vedel tiež. Andruskó si to myslí dodnes, prísť mal na to pri tejto udalosti: "Kočner o ňom vedel, lebo keď sa riešil prepis Bonaparte, tak Alena tomu nerozumela, ale ja som si cez jej mobil písal s Kočnerom." 

Stretnutie Andruskóa s Tóthom

Andruskó polícii povedal aj o stretnutí s Petrom Tóthom. Bývalého člena SIS a zároveň Kočnerovho blízkeho človeka spoznal vďaka Zsuzsovej. Stretnutie sa malo údajne uskutočniť po tom, ako Kočnera prokurátor ÚŠP Ján Šanta dostal pre falšovanie televíznych zmeniek do väzby. 

Vtedy Andruskóa vraj kontaktovala Alena Zsuzsová. Vraj do Komárna má prísť za ním jeden pán a chce sa s ním osobne stretnúť. Stretnutie sa zrealizovalo a on v tom pánovi mal spoznať práve Petra Tótha. "Povedala mi, že on rieši všetko za Kočnera vo väzbe, že mu verí jeho rodina, ktorá keď dá Kočner rozkaz, tak rodina dá peniaze," uviedol. 

Andruskó je dodnes presvedčený o tom, že Tóth sa na polícii vyšetrovateľom vraždy novinára prihlásil sám. "Pre informácie, ktoré unikli na verejnosť sa Tóth prihlásil polícii a upresnil informácie poskytnuté svedkom," píše prokurátor už v žalobe na údajných vrahov novinára, jeho snúbenice a podnikateľa z Kolárová. 

​Strach zo Zsuzsovej?

"Ja som sa Zsuzsovej nikdy nebál ako ženy, ale jej kontaktov," uviedol Andruskó vo výpovedi. Polícii tiež povedal, že Zsuzsová sa mu často spovedala, ako má Kočner pod palcom políciu, súdy, politikov aj vládu a tiež podsvetie. Bál sa už aj preto, že začal riešiť vraždu Jána Kuciaka a už vtedy Zsuzsovej a Kočnerovi dlhoval státisíce. 

Pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku sa snažil uzavrieť dohodu o vine a treste dúfajúc, že senát pre neho odobrí10-ročný trest. Sudkyňa Pamela Záleská ale reagovala ostro: "Obvinený Zoltán Andruskó zobchodoval ľudský život. Predal hodnotu, ktorú trestný zákon prísne chráni." Trest 10 rokov bol podľa nej síce zákonný, ale nie spravodlivý. Navrhla trest 15 rokov, ktorý napokon Andruskó po dohode s obhajkyňou prijal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy