Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vráti sa sneženie a mrazivé počasie? Takto vstúpime do Nového roka
Zdielať na

Vráti sa sneženie a mrazivé počasie? Takto vstúpime do Nového roka

BRATISLAVA / Noc na pondelok bola skutočne mrazivá. Mrzlo na celom našom území. Niekde iba symbolicky, niekde, najmä na severe a v dolinách a kotlinách tak poriadne zimno, až pod -15°C. Ale situácia sa bude meniť.

Pondelok cez deň, ktorý začne jasno alebo polojasnou oblohou, bude oblakov pribúdať. "Budeme síce stále pod vplyvom vysokého tlaku vzduchu, ale po jeho severnom okraji bude prechádzať okraj teplého frontu. Ten sa naplno prejaví u našich severných susedov, u nás pocítime iba jeho oblačnosť, zrážky sa neočakávajú. Cez deň bude postupne oblačno, na severe prechodne až zamračené," uviedla meteorologička Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia. Denná teplota dosiahne od -2 do 4°C, ale v dolinách, kde teplota poklesla poriadne hlboko pod nulu, bude cez deň maximálne od -7 do -2°C. Vietor sa upokojí, bude iba slabý.

Za teplým frontom k nám bude prúdiť prechodne teplejší vzduch, z takého netypického smeru, od severozápadu. Znamená to, že na našich horách sa bude otepľovať. Ráno bude ešte -5, okolo poludnia 0°C, a k večeru až do 3°C. 

Ako bude na Silvestra a Nový rok? 

Na Silvestra začne počasie u nás ovplyvňovať studený front. Bude postupne pribúdať zrážok, ktoré spočiatku môžu aj tekuté a na podchladenom povrchu sa môže tvoriť poľadovica. "Tekuté zrážky budú neskôr prechádzať do zmiešaných a až do sneženia, ale zároveň budú slabnúť. Aspoň tak naznačujú predpovedné modely na posledný deň roku 2019. Zrážky sú viac pravdepodobné v severnej polovici nášho územia," pokračovala Jarošová. Denná teplota bude od 4 do 10°C, len lokálne bude chladnejšie, okolo 2°C. Opäť začne silno fúkať. Severozápadný vietor bude mať rýchlosť do 35, v nárazoch okolo 65 km/h. Na horách opäť silno veterno, až víchrica.

Nový rok 2020 privítame s malou oblačnosťou, rannými hmlami a ojedinelým snežením, najmä na severe a východe Slovenska. Ranná teplota slabo pod nulou, denná teplota od 2 do 7°C, na severe okolo 0°C. "Pozor na víchricu na našich horách! Stále bude veterno aj v nížinách krajiny a vietor bude slabnúť až popoludní," dodala meteorologička Miriam. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy