Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Výbuch plynu v Prešove: Senát súdu rozhodoval o sťažnosti obvinených mužov, pred budovou stál dav ľudí
Zdielať na

Výbuch plynu v Prešove: Senát súdu rozhodoval o sťažnosti obvinených mužov, pred budovou stál dav ľudí

PREŠOV / Senát Krajského súdu v Prešove rozhodoval o sťažnosti trojice mužov, ktorých obvinili zo všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove. Senát po pár hodinách rozhodol, že sťažnosť troch obvinených a rovnako aj sťažnosť okresného prokurátora z 9. decembra zamieta. Pracovníci tak zostávajú vo väzbe.

Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami, bolo teda neverejné. "Senát Krajského súdu v Prešove sa stotožnil so záverom sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu Prešov, že v danom prípade existujú skutočnosti odôvodňujúce obavu, že by obvinení mohli ovplyvňovať svedkov, znalcov, prípadne spoluobvinených, alebo inak mariť skutočnosti závažné pre trestné stíhanie," uviedla hovorkyňa krajského súdu Ivana Petrufová. Rozhodnutie súdu o vzatí obvinených do takzvanej kolúznej väzby je dnešným dňom právoplatné.

Senát sa tiež nestotožnil s návrhom prokurátora na vzatie obvinených do takzvanej útekovej väzby, teda, že by obvinení mohli ujsť alebo sa skrývať, aby sa tak vyhli trestnému stíhaniu alebo trestu.

Rozhodnutie súdu s rozhorčením prijala aj vyše päťdesiatka zhromaždených ľudí z Gelnice a Kojšova, odkiaľ obvinení pochádzajú. Tá sa ešte pred neverejným pojednávaním zhromaždila pred budovou súdu. "Budeme bojovať ďalej za nevinu chlapcov," uviedla na margo verdiktu súdu matka dvojice obvinených Vlastimila Tchurová. "Nie sú zistené príčiny, ako sa ten plyn dostal do domu. To znamená, že nemajú žiadne väzobné dôvody, aby nechali mojich chlapcov vo väzbe. Myslím si, že je to veľmi nespravodlivé a že je to memento aj pre ostatných živnostníkov, ktorí si urobili živnosti vo firmách a podnikoch, že sa môžu ocitnúť v takej istej situácii," dodala. 

"Nikdy nekomentujem rozhodnutia súdu. Podľa mňa ale vznesenie obvinenia týmto trom obvineným bolo absolútne predčasné," uviedol obhajca trojice obvinených Vladimír Bajtoš. Ako dodal, rozhodnutie súdu je potrebné rešpektovať, v najbližšom možnom období však podá žiadosť o prepustenie obvinených z väzby.

​Tragédia v Prešove otriasla celým Slovensko. Po výbuchu plynu v bytovke vyhaslo 7 ľudských životov, jedného človeka stále nenašli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy