Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bude štedrá večera tento rok drahšia? Zisťovali sme, koľko zaplatíme za vianočný nákup
Zdielať na

Bude štedrá večera tento rok drahšia? Zisťovali sme, koľko zaplatíme za vianočný nákup

BRATISLAVA / Nejaká tá ryba, zemiakový šalát, kapustnica či koláčiky. Bez týchto dobrôt si Vianoce asi ťažko predstavíme. No práve potraviny sú tie, ktoré zaťažia rodinný rozpočet najviac. Dobrou správou však je, že aj napriek tomu, že niektoré produkty zdraželi, iné naopak zlacneli, a tak nás nákup vianočných dobrôt vyjde približne toľko ako minulý rok. Najviac peňazí však tentoraz minieme na vianočné pečivo.

"Sladkosti sú tie, ktoré sú medziročne drahšie asi najvýraznejšie oproti minulému roku, a to o takmer 18 percent," informovala Eva Sadovská. "Decembrové ceny našich cukrárskych výrobkov sú zhruba o 15 až 20 percent vyššie ako v decembri minulého roku," potvrdil Slavomír Moravčík, riaditeľ Liptovských pekární a cukrární Včela. Za zvýšením cien je podľa riaditeľa pekární zvyšovanie minimálnej mzdy zamestnancov, zvyšovanie príplatkov za víkendy a sviatky a samozrejme drahšie ingrediencie.

​Dáta ukazujú, že tento rok, by nás domáce vypekanie vianočných koláčov stálo len o pár eur viac ako vlani. Oproti minulému roku v tom nákupnom vianočnom účte stúpajú potraviny, konkrétne je to 5-percentný nárast. Narástli práve ceny vajíčok, margarínu a masla. "Za práškový cukor si priplácame 22 percent, za kryštálový 11 percent, ale aj taká čokoláda je drahšia o pätinu," priblížila Linda Valentín, odborníčka na osobné financie v Partners. 

So zvýšenými nákladmi môžeme rátať aj pri nákupe na štedrú večeru. "Najväčší nárast je napríklad čo sa týka ceny chleba, majonézy ale napríklad poklesla cena kyslej kapusty. Celkový vianočný účet je suma 320 eur," uviedla Valentín.

​Odborníci radia ako nakúpiť a zároveň ušetriť. "Je dobré stanoviť si nejaký zoznam, čo potrebujeme kúpiť, držať sa toho zoznamu a zároveň mať aj finančný rozpočet podľa finančných možností našej domácnosti," priblížil Valentín.

Možnosťou ako ušetriť je tiež porovnanie cien predajcov či nákup produktov v zľave. "Najdôležitejší odkaz dneška je, aby sme sa nezadlžovali kvôli Vianociam. Nie je to iba o tom, aby sme nenavštívili banku. Nevyužívajme voliteľne prečerpanie na účte, to je ten disponibilný zostatok, ktorý máme na účte. To znamená, že tiež je tam úroková sadzba. pri tých najvyšších sa rozprávame o 19,9 %," uviedol Matej Dobiš, analytik portálu Finančný kompas. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy