Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vianoce sú za dverami. Viete, ako udržať vianočný stromček svieži?
Zdielať na

Vianoce sú za dverami. Viete, ako udržať vianočný stromček svieži?

BRATISLAVA / Vianoce sa už naozaj blížia, a tak majú mnohí dilemu - kedy kúpiť vianočný stromček. Teraz alebo ešte počkať? Zisťovali sme, kedy je najlepší čas na kúpu stromčeka a ako sa oň postarať, aby zostal svieži čo najdlhšie.

​Vianočné stromčeky sú uskladnené vo vonkajšom prostredí, kde je dostatočná vlhkosť. Umiestnené sú v takej sieťke, ktorá ich chráni pred vysychaním. "Tým, že tie vetvičky sú pritlačené, tak sa zmenšuje odpar tej vody," priblížil Mikuláš Džuppa, záhradné centrum Kulla. Dodávatelia a predajcovia vedia, čo urobiť, aby stromček zostal čo najdlhšie svieži. "Stromčeky sú v chlade, takže aj ten chlad pomáha k tomu, aby ten stromček nevyschol," uviedol Džuppa.

Ak uvažujete, že si tesne pred vianočnými sviatkami kúpite čerstvejší stromček, neuvažujete správne. "Ten stromček bude v podstate celý ten čas stáť u toho predajcu," ozrejmil záhradný architekt Martin Čurda.

Cenu stromčekov v tomto roku viacerí predajcovia zdvihli o 5 až 20 percent, iní ich zachovali z minulého roka. Hon za vianočnými stromčekmi sa na Gemeri ešte nezačal a hoci ich ceny stúpli aj tu, ľudia sú ochotní za krásnu vianočnú atmosféru si aj priplatiť. "Obetujeme na to koľko bude treba," povedal v ankete obyvateľ Gemera. "Určite si chceme kúpiť živý vianočný stromček. Každoročne máme živý, nakoľko máme deti a aj tá vôňa je úžasná," priblížil ďalší.

Suma za stromček závisí od jeho druhu a výšky. Podľa Gemerčanov je však na kúpu vianočného stromčeka ešte čas. "Ja by som s kúpou stromčeka nečakal na poslednú chvíľu, kedy sú ceny možno málinko nižšie," uviedol záhradný realizátor František Laššák.

Teraz má každý možnosť vybrať si zo širokej ponuky, kým na konci zostanú už len najmenej podarené. "Ideálne je kúpiť ho teraz, mať ho vonku pri tejto vzdušnej vlhkosti a nízkej teplote," priblížil Čurda. Môžeme ho odložiť na balkón, kmeň strčiť do vedra s vodou a niečím vzdušným prekryť. "Pokojne môžeme použiť aj tieňovky na ploty alebo jutovinu," doplnil Čurda.

Postupne stromček privykáme na teplejšie a suchšie prostredie. O nejaké dva týždne ho premiestnime aj s vedrom vody dovnútra do chladnej nevykúrenej miestnosti, napríklad do garáže, alebo do pivnice. Potom na pár dní do chodby a nakoniec tam, kde ho budeme zdobiť. "Nie je úplne ideálne, keď je postavený pri radiátore alebo pri nejakom výhrevnom telese," podotkol Laššák. Prospeje mu tiež, ak znížime teplotu v miestnosti a ak použijeme stojan s nádržkou na vodu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy