Jasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Pre obvineného Culku žiadajú väzbu. Rozhodovať bude ŠTS
Zdielať na

Pre obvineného Culku žiadajú väzbu. Rozhodovať bude ŠTS

BRATISLAVA / Podvody za takmer 4 milióny eur majú mať na svedomí za ostatné roky ľudia, ktorí viedli rôzne inštitúcie. Národná kriminálna agentúra obvinila 9 ľudí. Medzi obvinenými je šéf neštátnych záchranárov Ján Culka, ale aj bývalý šéf Štátnej ochrany prírody, či bývalí šéfovia Vodohospodárskej výstavby.

O väzobnom stíhaní Culku a Zveřinu rozhodol Špecializovaný trestný súd. Nie je vylúčené, že pondelňajší (27. 11.) zásah nebol v spojitosti s prípadom jediný. Polícia viac informácii neposkytla. "V tejto chvíli nie je možné poskytnúť viac informácií. Ich zverejnením by mohlo dôjsť k zmareniu alebo sťaženiu účelu trestného konania," doplnila Zuzana Hrabovská.

Akcia Záchranka​

"Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry v rámci policajnej akcie ZÁCHRANKA zadržali 27. novembra štyroch obvinených. V rámci dokumentovanej trestnej veci bolo vznesené obvinenie celkom deviatim fyzickým osobám a jednej právnickej osobe," informovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Zuzana Hrabovská.

Obvinení sú z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. "Obvinenie sa týka celkovo 9 skutkov a súvisí okrem iného s nehospodárnym spravovaním majetku v Slovenskom vodohospodárskom podniku a vo Vodohospodárskej výstavbe," uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR. 

Po akcii NAKA nakoniec zostali v policajnej cele dvaja ľudia. Šéf Komplexnej centrálnej záchrannej služby Ján Culka a jeho kolega Marián Zvěřina.

V minulosti už bol Culka odsúdený

Podľa informácii, ktoré má TV JOJ o zásahu NAKA mal vedieť Culka už niekoľko dní vopred. V minulosti už bol v dvoch prípadoch odsúdený za rôzne nákupy a nesplácanie dlhov. Peniaze na vybudovanie strediska v Gabčíkove dostal Culka od v roku 2009 od vtedajšej vlády. Stredisko vtedy slávnostne otvárali Robert Kaliňák a Béla Bugár. Dlhé roky dostával od vlády dotácie. Culkove stredisko sa zameriava napríklad na pátranie po osobách, či predmetoch v teréne, na hladine alebo pod hladinou tokov, zasahovali aj pri nehodách, ale aj vo svete pri prírodných katastrofách. Asistovať mali aj pri hľadaní zbrane, ktorou bol zavraždený Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Počas prvej vlny Covidu sa centrum staralo aj o repatriantov.

Zároveň si štátne podniky a organizácie objednávali u Culku rôzne služby. Za 900-tisíc eur si ročne objednával služby Slovenský vodohospodársky podnik a za 850-tisíc eur ročne zase Štátna ochrana prírody. Išlo o pomoc pri povodniach a haváriách na riekach. Medzi zadržanými majú byť aj bývalí riaditelia týchto inštitúcii. Culka je od pondelka v policajnej cele. "2 obvinené osoby boli prepustené zo zadržania a na ďalšie dve osoby podal prokurátor ÚŠP návrh na vzatie do preventívnej väzby," informovala Jana Tökölyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy