Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Bez poistenia v horách ani na krok. Turistov vie záchrana vyjsť poriadne draho
Zdielať na

Bez poistenia v horách ani na krok. Turistov vie záchrana vyjsť poriadne draho

VYSOKÉ TATRY / ​Horskí záchranári vyzývajú návštevníkov, aby pri zodpovednom plánovaní túry nezabudli v horách na poistenie. V prípade problémov ich môže vyjsť zásah profesionálov draho.

Niet pochýb o tom, že záchrana v horách patrí medzi tie najnáročnejšie. Nie raz musia horskí záchranári niesť na svojich ramenách zranených niekoľko kilometrov nerovným terénom. Alebo ich spúšťať zo stien. Medzi ťažké zásahy patria aj pátrania po zablúdených či nezvestných, za každého počasia i v noci. "Pozemná záchranná činnosť je závislá na množstve záchranárov. Na to je vždy potrebné od 10 do 12 chlapov," povedal Igor Žiak, zástupca riaditeľa Horskej záchrannej služby. 

Čoraz viac turistov podceňuje podmienky v horách a uviazne. Zavolajú si horskú službu, a potom sú nemilo prekvapení, keď im príde faktúra za zásah v tisícoch eur, a to len preto, že nie sú poistení. "Technické zásahy alebo zásahy v horách sú veľmi náročné a jedná sa o nadštandard a naozaj nie je fér, aby takáto vec bola ťahaná zo zdravotného poistenia," dodal Žiak.

Turisti sa pokúšali poistiť priamo po úraze 

A práve preto horskí záchranári apelujú na návštevníkov, aby sa vždy poistili. Je to jednoduché. Cez aplikáciu horskej záchrannej služby, cez SMS alebo iným spôsobom. "Jednoducho keď sa nachádzate v oblasti, kde horská záchranná služba zasahuje, to sú v zásade všetky naše národné parky, tak sa poistite za 1 euro a máte hradené všetky náklady naprieč celou škálou našich služieb," uviedol zástupca riaditeľa. 

Neodkladajte poistenie na poslednú chvíľu, dokonca až do momentu keď sa vám niečo stane. Horskí záchranári sa už stretli s takými extrémami, že sa turisti pokúšali poistiť hneď po úraze priamo z terénu. Neuvedomili si, že takto sa záchranná akcia veľmi predĺži. "Niekoľko krát sa nám stalo, že človek si jednoducho pomoc nezavolal, lebo nebol poistený," dodal Žiak. 

Kým sa záchranári dostanú k uviaznutému, prejdú hodiny. Predlžovať tento čas je risk. Preto si k zodpovednému plánovaniu túry pridajte aj poistenie. "Všetky prostriedky, ktoré horská záchranná služba získa z poistenia v horách, idú naspäť do reťazca záchrany. Na materiálno-technické vybavenie pre záchranárov pre rôzne potreby, ktoré sa pri záchrane míňajú," doplnil Žiak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy