Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
646. deň na Ukrajine: Zelenskyj navštívil stanicu metra v Charkove. V lete bola pretvorená na školu
Zdielať na

646. deň na Ukrajine: Zelenskyj navštívil stanicu metra v Charkove. V lete bola pretvorená na školu

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil stanicu metra v Charkove. Úrady sa ju ešte v lete rozhodli pretvoriť na školské triedy. Dovtedy sa študenti učili online, keďže sa školy pre časté ruské útoky obávali o ich bezpečnosť. Medzitým sa bol ukrajinský prezident pozrieť aj na jednotky v blízkosti kupianskeho sektora frontovej línie na severovýchode krajiny. Vojakom sa poďakoval za ich obetu pri ochrane krajiny.

​Zelenskyj chce zrýchliť výstavbu opevnení na frontovej línii a krytov v školách

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok 30. novembra vo večernom videopríhovore oznámil, že nariadil zrýchlenie výstavby školských krytov a vojenských opevnení na všetkých hlavných úsekoch frontu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA. V tejto súvislosti informoval o návšteve školy v Charkove, meste s vyše jedným miliónom obyvateľov na východe, ktorá sa nachádza v priestoroch metra. Zelenskyj to označil za úspešný projekt, pretože podzemná železnica je počas ruských útokov bezpečná.

Kyjev hlási likvidáciu 18 ruských dronov

Ukrajinská protiletecká obrana za uplynulú noc zostrelila 18 z 25 dronov, ktoré ruská armáda vyslala nad územie Ukrajiny. Informovalo o tom v piatok 1. decembra ukrajinské letectvo. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Reuters uviedlo, že jeho námorníctvo v Čiernom mori zneškodnilo ukrajinské plavidlo bez posádky.

Kyjev tiež ráno oznámil, že ukrajinská armáda zostrelila jednu z dvoch rakiet vzduch-zem Ch-59. Rusko dronový útok viedlo z juhozápadu svojho územia a okupovaného Krymu, rakety odpálilo zo vzdušného priestoru okupovanej časti Chersonskej oblasti. Informácie o prípadných škodách alebo obetiach ukrajinská strana nezverejnila.

Moskva nevidí dôvody na preskúmanie svojich cieľov ohľadom Ukrajiny

Rusko nevidí dôvody, prečo upravovať svoje ciele na Ukrajine, vyhlásil dnes ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Podľa agentúry TASS vystúpil na konferencii týkajúcej sa záverov summitu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

"Nevidíme žiadne dôvody, prečo by bolo potrebné preskúmavať naše ciele," uviedol. Podľa Lavrova tiež nič nenasvedčuje tomu, že by Ukrajina bola pripravená o situácii rokovať. "Stále nevidíme žiadne signály ani zo strany Kyjeva, ani zo strany jeho patrónov, že by boli pripravení na akékoľvek politické urovnanie," vyhlásil.

Ruské útoky poškodili alebo zničili vyše 170-tisíc budov         

Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine poškodených alebo zničených už viac ako 170-tisíc budov. V piatok 1. decembra to oznámila predsedníčka výboru ukrajinského parlamentu pre regionálny rozvoj a územné plánovanie Olena Šuľaková. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Podľa odhadu súkromnej univerzity Kyjevská ekonomická škola (KSE) bolo zničených 20-tisíc obytných budov, viac ako 3 500 vzdelávacích inštitúcií a 420 veľkých a stredných firiem. Deštrukcia postihla aj letiská, 344 mostov a križovatiek a 25-tisíc ciest.

Ukrajina chce posilniť domácu výrobu zbraní

Vláda na tento účel vyčlenila značnú časť rozpočtu, tamojšie zbrojárske firmy produkujú okrem iného bezpilotné lietadlá, ale rodiaci sa priemysel nestačí zabezpečiť to, čo je potrebné na rozhodujúci posun v boji proti lepšie zásobenému Rusku, píše AP. Kyjev sa preto teraz obracia na západných spojencov, aby mu ponúkli výhodné pôžičky a kontrakty na výrobu zbraní. Zelenskyj podľa AP napríklad pri svojej ceste do Spojených štátov vyzval amerických predstaviteľov, aby jeho krajine poskytli lacné úvery a licencie na výrobu amerických zbraní.

"Ak sa naša výroba stane silnou, veľmi výkonnou, budeme závislí hlavne od seba. Rusko chápe, že všetky jeho plány na destabilizáciu, expanziu a okupáciu Ukrajiny skončia, " myslí si ukrajinský prezident, podľa ktorého je zároveň nutné Moskve zabrániť obchádzaniu západných sankcií a vyrábať zbrane, v ktorých využíva súčiastky pochádzajúce z iných krajín.

Ukrajina počas protiofenzívy prišla o 125-tisíc vojakov, tvrdí ruský minister

Ukrajina počas šiestich mesiacov svojej protiofenzívy prišla o viac ako 125-tisíc vojakov a 16-tisíc kusov zbraní, vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ministrove vyjadrenia na dnešnej porade s velením ozbrojených síl citujú ruské médiá. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Moskva a Kyjev svoje straty v poslednom čase neuvádzajú, ukrajinský generálny štáb odhaduje, že Rusko prišlo od začiatku vojny o viac ako 330-tisíc vojakov. Tento údaj pravdepodobne zahŕňa aj ťažko ranených a zajatcov.

Ukrajinská hraničná stráž neumožnila exprezidentovi Porošenkovi vycestovať z krajiny

Ukrajinská pohraničná stráž dnes neumožnila vycestovať z krajiny bývalému prezidentovi krajiny Petrovi Porošenkovi. Ten to oznámil na sociálnych sieťach, incident neskôr potvrdil aj ukrajinský parlament. Je to najmenej druhýkrát, čo Porošenkovi, rivalovi súčasného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v predchádzajúcich prezidentských voľbách, nebol od začiatku vojny povolený výjazd z krajiny.

Prvý podpredseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Kornijenko následne potvrdil, že Porošenkovu povolenku zrušil. "(Porošenko) ako hlavný dôvod cesty uviedol účasť na mimoparlamentnej akcii, fóre Medzinárodnej demokratickej únie (IDU), kam zrejme patrí aj jeho strana. Spoločne s tým sa mali konať aj ďalšie stretnutia na vysokej úrovni, " uviedol Kornijenko.

"Na základe našich vnútorných princípov je účasť na straníckych akciách povolená, po obdržaní listu označeného 'na služobné účely', ktorého obsah nemôžem komentovať, sme ale túto pracovnú cestu museli zrušiť," citoval podpredsedu list Ukrajinska pravda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy