Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
642. deň na Ukrajine: Bez elektriny sú na juhu Ruska a juhovýchode Ukrajiny takmer dva milióny ľudí
Zdielať na

642. deň na Ukrajine: Bez elektriny sú na juhu Ruska a juhovýchode Ukrajiny takmer dva milióny ľudí

KYJEV / Ruské sily intenzívne útočia na Avdijivku a Robotyne. ​Manželky mobilizovaných Rusov požadujú v petícii ich návrat a nešetria kritikou. ​Bez elektriny sú na juhu Ruska a juhovýchode Ukrajiny takmer dva milióny ľudí. ​Holandsko vrátilo Ukrajine krymský zlatý poklad. Putin podpísal prevzatie ruských aktív koncernu Caterpillar ruskou firmou.

Ruské sily intenzívne útočia na Avdijivku a Robotyne

Ruské sily opäť intenzívne ostreľovali mesto Avdijivka na východe Ukrajiny a obec Robotyne na juhu Záporožskej oblasti, oznámila v pondelok 27. novembra ukrajinská armáda. Masívne boje v ich okolí prebiehajú už niekoľko týždňov, informuje agentúra AFP. "Nepriateľ pokračuje v útočných akciách pri Avdijivke," uviedla ukrajinská armáda. Rusi podľa nej podnikli vyše 150 útokov na ukrajinské pozície v okolí tohto takmer obkľúčeného mesta neďaleko Ruskom obsadenej metropoly Doneck. Kyjev však neinformoval o žiadnych územných stratách ani ziskoch v tejto lokalite. 

Ukrajinská armáda ďalej uviedla, že Rusi sa 20-krát neúspešne pokúsili získať stratené pozície neďaleko obce Robotyne, ktorú Ukrajinci dobyli v auguste, v rámci posledného výraznejšieho úspechu na bojisku. Ruskí vojnoví blogeri medzičasom informovali, že ukrajinské sily si držia svoje pozície v obci Krynky na okupovanom ľavom brehu rieky Dneper aj napriek pokusom Rusov o ich vytlačenie. "Ruská armáda s pomocou delostrelectva podnikla protiútok v Krynkách a získala späť časť svojich pozícií. Postavenie ukrajinskej armády v tejto dedine však zostáva pomerne stabilné," uviedol kanál WarGonzo v aplikácii Telegram.

​Manželky mobilizovaných Rusov požadujú v petícii ich návrat a nešetria kritikou

Manželky a partnerky Rusov mobilizovaných do bojov na Ukrajine požadujú v petícii ich návrat domov a ostro kritizujú ruské úrady aj ruského prezidenta Vladimira Putina. S odvolaním sa na manifest žien vojakov a súvisiacu petíciu o tom informoval portál Meduza.

Manifest zverejnil kanál Puť domoj (Cesta domov) na sociálnej sieti Telegram, ktorý združuje manželky a partnerky mobilizovaných vojakov. Kanál podľa stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda vznikol asi pred dvoma mesiacmi a má asi 15.000 odberateľov. "Vy * ebali s nami a s vami tiež vy * ebú," stojí v pondelok zverejnenom manifeste. "Pamätáme si, ako prezident sľuboval, že rezervisti nebudú povolaní, že úlohy špeciálnej vojenskej operácie budú plniť iba dobrovoľníci z radov profesionálov. Ale potom našich milovaných odviezli na Ukrajinu. Ukázalo sa, že sľuby boli plané," uvádza sa v manifeste.

Ženy vo zverejnenom texte okrem iného kritizujú aj omilostenie ruských trestancov, ktorí sa zúčastnili bojov na Ukrajine. Poukazujú pritom na nedávno medializovaný prípad muža, ktorý získal milosť po tom, ako bol odsúdený za rituálne vraždy spojené s požitím časti tiel obetí. "Je ironické, že ženy brečia samy doma, deti rastú bez otcov a mnohé z nich už sú siroty. A satanistický kanibal, ktorý sa po prvom pobyte vo väzení ukázal ako recidivista, bol pritom po pol roku oslobodený, pretože počas špeciálnej vojenskej operácie vykúpil svoje masové vraždy," uviedli autorky manifestu. Súvisiace petície požaduje ukončenie časovo neobmedzenej mobilizácie. Jej autorky a autorky uvádzajú, že im nejde o destabilizáciu politickej situácie v krajine.

​Bez elektriny sú na juhu Ruska a juhovýchode Ukrajiny takmer dva milióny ľudí

Silná búrka, ktorá počas víkendu zasiahla juh Ruska a juhovýchod okupovanej Ukrajiny, spôsobila, že takmer dva milióny ľudí sú bez elektriny, informovalo v pondelok ruské ministerstvo energetiky. "Približne 1,9 milióna ľudí zostalo k 10.00 h moskovského času pre nepriaznivé poveternostné podmienky bez dodávok energie," uvádza sa v správe ministerstva, ktoré špecifikuje, že výpadok v dodávkach sa týka Dagestanu, Krasnodarského kraja a Rostovskej oblasti, ako aj okupovaných ukrajinských regiónov: Krymu, Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Ako informovala britská stanica BBC, na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove bolo podľa ruských zdrojov zaplavených asi 100 domov, poškodených približne 60 striech, vyvrátené boli aj desiatky stromov a niekoľko bilbordov. V dôsledku hurikánu na Krymskom polostrove utrpelo zranenia najmenej desať ľudí. Zatiaľ bolo hlásené jedno úmrtie, doplnila BBC. V meste Sevastopol na Kryme bola zaplavená sála morského múzea, v dôsledku čoho podľa rôznych odhadov uhynulo 500 až 800 exotických morských živočíchov. Ruskom vymenovaný primátor mesta Michail Razvožajev uviedol, že vážne škody sú aj v Ústave biológie južných morí, kde boli poškodené štyri vedecké laboratóriá.

Ukrajinské ministerstvo energetiky v pondelok - podľa BBC - uviedlo, že v dôsledku nepriaznivého počasia zostalo bez elektriny viac ako 2000 obcí a miest v 16 regiónoch Ukrajiny. Úrady v ruskom čiernomorskom prístavnom meste Soči v pondelok zakázali prístup na pláže, kde sa ešte v nedeľu obyvatelia mesta fotili na pozadí búrky. Morské vlny tam údajne dosahujú miestami výšku až štyri metre. Pre zlé počasie na území Krasnodarského kraja mešká asi 50 vlakov, hlásia Ruské železnice.

V nedeľu večer, keď búrka vrcholila, rýchlosť vetra dosiahla 144 km/h, uviedol Jevgenij Tiškovec, vedúci špecialista meteorologického centra Fobos. Podľa regionálneho meteorologického strediska sa v pondelok očakávajú nárazy vetra do 40 m/s. Meteorológovia predpokladajú, že počasie na juhu Ruska sa zlepší až vo štvrtok. Dovtedy sa očakávajú výdatné zrážky vo forme dažďa alebo snehu a silný vietor. Predpokladá sa aj nárast výšky hladín vodných tokov.

​Holandsko vrátilo Ukrajine krymský zlatý poklad

Starobylý krymský poklad známy pod názvom "skýtske zlato" Holandsko v pondelok - po takmer desiatich rokoch - vrátilo Ukrajine. Múzeum starožitností Allarda Piersona v Amsterdame oznámilo, že všetky časti pokladu sa už nachádzajú v Kyjeve, informuje TASR podľa agentúry DPA. Historici ukrajinského Národného historického múzea poďakovali amsterdamskému múzeu za starostlivé uchovanie artefaktov, ako aj za pomoc dostať ich domov. Kultúrne artefakty z výstavy "Krym - Zlato a tajomstvá Čierneho mora" postihol konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou, pripomína DPA. 

Zlatý poklad, ktorého vek sa odhaduje na zhruba 2000 rokov, sa do Amsterdamu na výstavu dostal v roku 2014 zo štyroch múzeí ukrajinského polostrova Krym. Rusko si na poklad začalo nárokovať v ten istý rok po nelegálnej anexii Krymu. Múzeum v Amsterdame cenné artefakty po skončení výstavy na Krym nevrátilo, pretože nevedelo, kto je ich právoplatným vlastníkom. Poklad tak zostal v Holandsku až po vyjasnení právnej situácie. Najvyšší súd v holandskom Haagu v lete 2023 zamietol požiadavku Ruska a nariadil vrátenie pokladu Ukrajine.

Riaditeľka Múzea Allarda Piersona v Amsterdame Els van der Plasová vyjadrila potešenie, že situácia sa konečne vyjasnila a "predmety boli vrátené".
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v prvej reakcii na vrátenie pokladu Ukrajine uviedol, že zlato "patrí Krymu a musí byť tam". Moskvou dosadený krymský gubernátor Sergej Axionov medzitým uviedol, že spor o právne vlastníctvo chce vyriešiť vojenskou cestou - ruským víťazstvom nad Ukrajinou, cituje DPA.

Putin podpísal prevzatie ruských aktív koncernu Caterpillar ruskou firmou

Ruský prezident Vladimir Putin schválil kúpu ruských aktív amerického koncernu Caterpillar ruskou spoločnosťou PSK - New Solution. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v pondelok zverejnený prezidentský dekrét. Dekrét nehovorí o hodnote ruského biznisu Caterpillar. Ani americká firma, ktorá je najväčším výrobcom stavebných a ťažobných zariadení na svete, informácie neposkytla.

Spoločnosť Caterpillar pozastavila činnosť svojich výrobných závodov v Rusku minulý rok po tom, ako Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Pripojila sa tak k ďalším západným firmám, ktoré po invázii koncom februára zastavili aktivity v Ruskej federácii.

Podľa ruských zákonov musí predaj podielov vo finančných a energetických podnikoch v Rusku schváliť prezident. Putin takto odsúhlasil predaj podielov vo viacerých ruských firmách, ktoré pred inváziou Ruska na Ukrajinu patrili zahraničným spoločnostiam. Niektoré zahraničné firmy predali svoje ruské aktíva za symbolické sumy, napríklad za jedno euro či iba za jeden rubeľ, pričom niektoré do kontraktu dostali klauzulu o spätnom odkúpení podielov v neskoršom období.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy