Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
641. deň na Ukrajine: Moskva aj ďalšie ruské regióny sa stali terčom rozsiahlych útokov dronov
Zdielať na

641. deň na Ukrajine: Moskva aj ďalšie ruské regióny sa stali terčom rozsiahlych útokov dronov

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci 11 ukrajinských dronov. Švajčiarsky prezident Berset na návšteve Kyjeva sľúbil ďalšiu pomoc Ukrajine.

Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci 11 ukrajinských dronov

Moskva aj ďalšie ruské regióny sa podľa ruskej štátnej agentúry TASS v noci na dnes stali terčom rozsiahlych útokov bezpilotných lietadiel. Dočasne kvôli nim bola prerušená doprava na moskovských letiskách Domodědovo a Vnukovo. Ruské úrady informovali o jednom ľahko zranenom. Rusko v noci zaútočilo na Ukrajinu rovnako za pomoci dronov, osem z deviatich bezpilotných strojov iránskej konštrukcie Šáhed sa protivzdušnej obrane podarilo zostreliť, uviedlo na sociálnej sieti Telegram ukrajinské letectvo.

"Dnes ráno bol zmarený pokus kyjevského režimu vykonať teroristický útok pomocou bezpilotných lietadiel na objekty na území Ruskej federácie. Prostriedky protivzdušnej obrany v službe zničili deväť bezpilotných lietadiel nad územím Moskvy, Tulskej, Kalužskej a Brjanskej oblasti," uviedlo skoro ráno vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany, ktoré od vlaňajšieho februára proti Ukrajine vedie vojnu. Nálet na ruské hlavné mesto si podľa starostu Sergeja Sobjanina nevyžiadal ranených ani nespôsobil vážnejšie škody. Predtým ministerstvo informovalo o zostrelení 11 dronov, neskôr o zničení ďalších štyroch. Celkovo tak ministerstvo podľa denníka Kommersant informovalo o zničení 24 dronov nad piatimi ruskými regiónmi.

Jeden zo zostrelených dronov narazil v Toule podľa miestnych úradov do obytného domu, pričom jeden z jeho obyvateľov utrpel ľahké rezné zranenie. Ruské ministerstvo obrany neskôr podľa ruských médií ohlásilo, že protivzdušná obrana hodinu pred moskovským poludním (9.00 h SEČ) zostrelila nad Azovským morom dve rakety S-200, upravené z pôvodne protileteckých zbraní na strely proti pozemným cieľom.

Švajčiarsky prezident Berset na návšteve Kyjeva sľúbil ďalšiu pomoc Ukrajine

Švajčiarsky prezident Alain Berset sľúbil v sobotu v Kyjeve na stretnutí s prezidentom Volodymyrom Zelenským dlhodobú podporu Ukrajine. Zúčastnil sa tam tiež na medzinárodnom samite o potravinovej bezpečnosti. Informovala o tom švajčiarska vláda, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters. Ukrajina usporiadala medzinárodný summit, kde predstavila plán na vývoz svojho obilia napriek prebiehajúcej ruskej blokáde Čierneho mora, svojej hlavnej vývoznej trasy.

"V rozhovore s prezidentom Volodymyrom Zelenským prezident Berset zdôraznil, že Švajčiarsko dlhodobo stojí solidárne pri Ukrajine, dokonca aj v časoch mnohých súbežných kríz," uviedla švajčiarska vláda. Zelenskyj na sociálnej sieti X napísal, že s Bersetom diskutovali aj o odmínovaní, mierových návrhoch a využití ziskov zo zmrazených ruských majetkov. Švajčiarsko predtým oznámilo, že zmrazilo ruské majetky za približne 7,5 miliardy švajčiarskych frankov (7,78 miliardy eur). Počas cesty na Ukrajinu navštívil Berset aj Buču, kde ruskí vojaci v prvých fázach vojny zabili mnoho civilistov, a v Kyjeve položil kvety k pamätníku Holodomoru z rokov 1932 – 1933. Išlo o umelo vyvolaný hladomor za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina, keď boli milióny ukrajinských vidiečanov vyhladované na smrť. Deň pamiatky obetí hladomoru (ukrajinsky Holodomor) pripadá na štvrtú novembrovú sobotu.

Berset oznámil, že Švajčiarsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc a dodá jej desať ďalších sanitiek a šesť hasičských áut, ktoré nahradia tie poškodené.
Švajčiarsko sa drží zásady neutrality zakotvenej aj v ústave, ale napriek tomu zaviedlo sankcie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. A pridalo sa tiež k medzinárodnej výzve zriadiť osobitný súd, ktorý by súdil zločin "agresie" Ruska proti Ukrajine. Švajčiarsko tvrdí, že v tom nie je žiadny rozpor, lebo právna definícia neutrality znamená nepodporovať vojensky žiadnu z bojujúcich strán

Súvisiace články

Najčítanejšie správy