Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
639. deň na Ukrajine: Zostrelenie dronov hlásia obe strany, Ukrajinci dosiahli ďalšie úspechy
Zdielať na

639. deň na Ukrajine: Zostrelenie dronov hlásia obe strany, Ukrajinci dosiahli ďalšie úspechy

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala počas uplynulej noci tri drony a dve rakety, ktorými ruské sily útočili na ukrajinské mestá. Zostrelenie dronov hlásia aj Rusi. Nad okupovaným Krymom a Volgogradskou oblasťou ich vraj zostrelili 16. Ruské jednotky pokračujú v útokoch v okolí Avdijivky a južne od Bachmutu. Ukrajinské sily naďalej operujú na ľavom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti. Podľa správ z frontu dosiahli ďalšie úspechy. Z bezpečnostných dôvodov ich však zatiaľ nekonkretizovali.

V Rusku vyhlásili pátranie po aktivistovi, ktorý pomáha vyhnúť sa mobilizácii

Po zakladateľovi projektu, ktorý už mnohým ruským záložníkom pomohol vyhnúť sa mobilizácii do vojny na Ukrajine, bolo v Rusku vyhlásené vnútroštátne policajné pátranie. Hľadaným je Grigorij Sverdlin, ktorý bol okrem toho minulý týždeň ruským ministerstvom spravodlivosti zaradený aj na zoznam tzv. zahraničných agentov. Vo štvrtok o tom informovala britská stanica BBC. Sverdlin, ktorý pred časom založil projekt nazvaný Choďte lesom, v rozhovore pre ruské exilové médiá uviedol, že o tom, že v Rusku bolo po ňom vyhlásené pátranie, nevie. Dodal, že od marca minulého roku žije mimo Ruska.

Projekt Choďte lesom vznikol na jeseň minulého roka, keď ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil tzv. čiastočnú mobilizáciu, ktorá sa podľa Kremľa bezprostredne týkala viac ako 300 000 ľudí. Projekt funguje v rámci komunikačnej platformy Telegram, cez ktorú dobrovoľníci - vrátane právnikov a psychológov - záujemcom radia bezpečné trasy na odchod z Ruska, informujú o miestach, kde sa možno ukryť pred povolaním do armády či pomáhajú so zozbieraním peňazí na letenky. Poskytujú aj rady ruským vojakom na Ukrajine, ako sa priamo na bojisku bezpečne vzdať do ukrajinského zajatia. Sverdlin v spomínanom rozhovore vyhlásil, že spolu s kolegami bude aj naďalej "pomáhať ľuďom, aby sa nezúčastňovali na tejto zločineckej a nezmyselnej vojne" na Ukrajine. Dodal, že pomoc poskytli už 19 541 ľuďom. Podľa jeho názoru záchrana ľudských životov "stojí za akýkoľvek počet trestných stíhaní". Pred tým, ako Rusko vlani koncom februára rozpútalo vojnu proti Ukrajine, Sverdlin pôsobil ako riaditeľ nadácie Nocležka na pomoc bezdomovcom.

Rusko tvrdí, že zneškodnilo 16 ukrajinských dronov; väčšinou nad územím Krymu

Rusko v piatok uviedlo, že nad južnou oblasťou krajiny a anektovaným ukrajinským polostrovom Krym zneškodnilo 16 ukrajinských dronov, informuje TASR podľa agentúry AFP. Podľa Moskvy bol v noci na piatok "zmarený pokus kyjevského režimu podniknúť teroristický útok použitím leteckých dronov proti cieľom na území Ruskej federácie", uviedlo ruské ministerstvo obrany. "Systémy protivzdušnej obrany zničili 16 dronov vrátane 13 nad Krymským polostrovom a troch nad územím Volgogradskej oblasti," spresnilo ministerstvo. Ukrajina vystupňovala dronové a raketové útoky na ruské vojenské zariadenia na Krymskom polostrove i v jeho okolí od spustenia svojej protiofenzívy v júni tohto roka, pripomína AFP. Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, je zvlášť cieľom takýchto útokov, keďže slúži ako základňa pre ruskú Čiernomorskú flotilu a je aj kľúčovou zásobovacou trasou pre ruské jednotky na juhu a východe Ukrajiny.

Kremeľ: Vyjadrenie o vojenskom Schengene NATO podnecuje napätie v Európe

Ruská vláda v piatok vyjadrila znepokojenie nad možným zámerom Severoatlantickej aliancie (NATO) vytvoriť v Európe "vojenský Schengen", v rámci ktorého by sa mohli armády slobodne pohybovať podobne ako občania Európskej únie. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. "Aliancia vždy považovala našu krajinu za takzvaného fiktívneho nepriateľa. Teraz ju už otvorene označuje za zjavného protivníka. Týmto vyjadrením iba podnecuje napätie v Európe, čo má svoje následky," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že na vytvorenie takejto zóny by Rusko muselo reagovať.

"NATO neustále približuje svoju vojenskú infraštruktúru k našim hraniciam. My sa k infraštruktúre NATO nepribližujeme... Môže to vyvolať len obavy a viesť k odvetným opatreniam, ktorými zaistíme našu vlastnú bezpečnosť," povedal ďalej Peskov. Podľa neho vyjadrenia NATO dokazujú, že Európa nie je ochotná načúvať Moskve a jej legitímnym obavám. Peskov reagoval na štvrtkové vyjadrenie náčelníka logistického veliteľstva JSEC NATO generálporučíka Alexandra Sollfranka, ktorý pre Reuters povedal, že by vojenský Schengen "privítal". Členov NATO zároveň varoval, že presuny jednotiek po Európe brzdí prílišná byrokracia a v prípade krízy to môže výrazne oneskoriť pomoc.

Starosta ukrajinskej Avdijivky: Rusi ostreľujú mesto zo všetkých strán

Ruské jednotky v tretej vlne útočia na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny a systematicky ostreľujú jej centrum, oznámil v piatok tamojší starosta Vitalij Barabaš. TASR informuje podľa správy agentúry AFP. Toto takmer obkľúčené mesto blízko Ruskom obsadenej oblastnej metropoly Doneck čelí masívnym útokom ruských síl už viac než mesiac. "Tretia vlna (útokov) sa začala. Útočia na nás tak ako predtým – zo všetkých smerov, z južného i severného krídla. Útočia na priemyselnú zónu," uviedol Barabaš. Avdijivka sa na frontovej línii nachádza od roku 2014 a je súčasťou Doneckej oblasti, o ktorej Kremeľ tvrdí, že ju spolu s ďalšími troma ukrajinskými oblasťami anektoval.

"Útočia zo všetkých strán, využívajú množstvo pechoty. Do priemyselnej zóny vošla (vojenská) technika, umožnil to asfaltový povrch," povedal pre štátne médiá starosta Avdijivky. Ruské sily podľa neho útočia na mesto navádzanou a kazetovou muníciou. Takýchto "masívnych útokov" je vraj za deň 30 až 40. V Avdijivke podľa starostu zostáva 1350 obyvateľov. Mesto malo pred vojnou dovedna zhruba 30 000 obyvateľov. V priebehu minulého týždňa odtiaľ evakuovali 102 ľudí. Keďže sa mesto nachádza pod paľbou od roku 2014, s väčšej časti zostalo v dôsledku ostreľovania zničené; stalo sa však symbolom ukrajinského odporu, píše AFP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy