Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Na poľsko-ukrajinskej hranici zomreli dvaja muži. Protest stále nekončí
Zdielať na

Na poľsko-ukrajinskej hranici zomreli dvaja muži. Protest stále nekončí

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajina plánuje evakuáciu vodičov nákladných áut, ktorí uviazli pred niektorým z priechodov na poľsko-ukrajinskej hranici. Štyri veľké hraničné priechody blokujú poľskí autodopravcovia požadujúci obmedzenie konkurencie z Ukrajiny.

Ukrajinskí vodiči stoja kvôli blokádam v kolónach stoviek kamiónov rádovo niekoľko dní a okolo ciest pre nich chýba zázemie. Dvaja ukrajinskí muži zomreli. Námestník ukrajinského ministra infraštruktúry Serhij Derkač na Facebooku napísal, že Ukrajina začala so zbieraním informácií od vodičov, ktorí by si želali byť evakuovaní. "Čas na vyjednávanie o kompromisoch vypršal. Naši vodiči v teplotách pod bodom mrazu trpia kvôli rokovaniam niekoľkých ľudí, ktorí so súhlasom poľských úradov zablokovali hranice," napísal na sociálnu sieť Derkač.

Ukrajina prosí aspoň o humanitárnu pomoc 

Ukrajinská strana sa na Poliakov niekoľkokrát obrátila pre zásobovanie vodičov kamiónov jedlom, pre hygienické podmienky alebo možnosť príchodu záchranárov. Toto všetko totiž chýba. Ukrajinské úrady chcú od hranice odvážať vodičov, ktorí o to prejavia záujem. Ministerstvo infraštruktúry pre nich pripravilo elektronickú žiadosť o evakuáciu.

Ukrajina tiež podľa Derkača navrhuje, aby Európska únia vytvorila skupinu, ktorá by situáciu na hraničných priechodoch monitorovala. Poľským dopravcom sa nepáči, že ich ukrajinskí konkurenti stále využívajú výnimku, ktorá im od ruskej invázie umožňuje bez povolenia vjazd na územie Európskej únie. "Škodí to konkurencieschopnosti," vyjadrili sa protestujúci. Kyjev dal vo štvrtok najavo, že skôr, ako začnú akékoľvek rokovania o zmenách ohľadom povolení ku vjazdu kamiónov na územie únie, musia blokády na poľských hraniciach skončiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy