Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prvá oficiálna zahraničná návšteva v Prahe: Premiér Robert Fico pricestoval aj s ministrami
Zdielať na

Prvá oficiálna zahraničná návšteva v Prahe: Premiér Robert Fico pricestoval aj s ministrami

PRAHA / Slovenský premiér Robert Fico pricestoval na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu do Prahy. Sprevádzajú ho traja ministri. Fico sa v hlavnom meste Česka stretne so všetkými najvyšším ústavnými činiteľmi, s ktorými bude rokovať o vzájomných vzťahoch SR a ČR, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

​Predseda slovenskej vlády svoju návštevu začal v hornej komore českého parlamentu, kde ho na pracovných raňajkách prijal šéf Senátu Miloš Vystrčil. Potom Fico navštívi aj dolnú parlamentnú komoru - v Poslaneckej snemovni ho prijme jej predsedníčka Markéta Pekarová Adamová. Premiér má na programe aj dva  pietne akty. Na Národnom pamätníku na Vítkove položí veniec k hrobu neznámeho vojaka a k pamätníku M.R. Štefánika na Petříne položí kyticu.

Predpoludním Fica čaká hlavný bod programu - na úrade vlády ho slávnostným ceremoniálom s vojenskými postami prijme český premiér Petr Fiala, s ktorým bude rokovať najmä o pokračovaní spolupráce oboch krajín a tiež o aktuálnych otázkach európskej politiky. Po spoločnom obede premiéri vystúpia na tlačovej konferencii.

Z úradu vlády sa Fico presunie na Pražský hrad, kde sa stretne s českým prezidentom Petrom Pavlom. Podľa informácií českých médií má v pláne schôdzku aj s opozičným politikom Andrejom Babišom a bývalým prezidentom Milošom Zemanom. Slovenského premiéra v Prahe sprevádza aj minister zahraničných vecí Juraj Blanár, ministerka hospodárstva Denisa Saková a minister dopravy Jozef Ráž. Šéf slovenskej diplomacie sa okrem iného stretne s predstaviteľmi slovenskej krajanskej komunity, ktorým chce vyjadriť podporu a diskutovať s nimi o aktuálnych otázkach v oblasti starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí. Pre Fica ide už o štvrtú úvodnú návštevu v ČR po nástupe do funkcie predsedu slovenskej vlády. Prvýkrát ho v Prahe prijal v roku 2006 vtedajší český premiér Jiří Paroubek, potom v roku 2012 Petr Nečas a naposledy v roku 2016 Bohuslav Sobotka.

Robert Fico na návšteve ČR

Predvolebná rétorika už nemôže vstupovať do súčasnej spolupráce

Dobré vzťahy medzi ČR a SR sú prioritou a predvolebná rétorika už nemôže vstupovať do súčasnej spolupráce oboch krajín. Po stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom to povedal český prezident Petr Pavel. V piatok to oznámil Pražský hrad, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Český prezident diskutoval s Ficom o súčasnej bezpečnostnej situácii v Európe a vo svete a o ich vzájomných postojoch. "Dobré vzťahy medzi našimi krajinami sú absolútnou prioritou a predvolebná rétorika už nemôže vstupovať do súčasnej spolupráce," uviedol prezident. Cieľom krátkeho stretnutia na Pražskom hrade bolo nastaviť novú úroveň komunikácie a potvrdiť nadštandardnú kvalitu vzťahov medzi obomi krajinami. Pavel je podľa Kancelárie Pražského hradu (KPR) presvedčený, že Slovensko zostane významným spojencom Česka v EÚ aj v NATO a bude rozvíjať susedské ekonomické a politické väzby.

Fico: Vzťahy SR a ČR narušil zub času, musíme im dať konkrétny obsah

Česko-slovenské vzťahy sú do určitej miery narušené zubom času, vyhlásil v piatok v Prahe premiér SR Robert Fico a dodal, že jeho prvá zahraničná cesta tak neviedla do Česka iba zo zdvorilosti. Fico ďalej po rokovaní so svojím českým partnerom Petrom Fialom uviedol, že Česko a Slovensko prešli od rozpadu spoločného štátu obdobiami kríz, vrátane finančnej a pandemickej, a nebol priestor na inventúru vzťahov a nové projekty. Vzájomné vzťahy tak podľa Fica potrebujú dostať konkrétny obsah. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

Schôdzka s Fialom bola podľa Fica "veľmi zaujímavá". "Len s výnimkou dodávok zbraní na Ukrajinu máme prakticky rovnaké postoje," vyhlásil. Zopakoval, že podľa neho vojenská pomoc Ukrajine nefunguje, na čo Fiala reagoval slovami, že on je, naopak, presvedčený o jej správnosti. To, že sa na niečom nezhodnú, však podľa predsedu českej vlády neznamená, že spolu nemôžu spolupracovať na veciach, kde je to potrebné. "My nemáme prehlbovať problémy. My nemáme tie rozdiely, ktoré medzi nami sú, vidieť ako také veľké, aby sme sa nevedeli dohodnúť. Od politikov predsa ľudia chcú, aby rozdiely prekonávali," vysvetlil svoj postoj Fiala.

Fico ocenil, že český premiér chce hneď po tom, ako v Poľsku vznikne nová vláda, zvolať stretnutie premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Rovnako vyzdvihol, že Česko chce pokračovať v tradícii spoločného rokovania vlád. "Musíme dať česko-slovenským vzťahom konkrétny obsah, nemôžeme zostať len pri spomienkovom optimizme alebo rozprávaní o tom, aké to bolo niekedy v minulosti pekné," dodal. Fiala oznámil, že najbližšie takého zasadnutie českej a slovenskej vlády sa uskutoční budúci rok na jar v Česku. Fico zas Fialu pozval na návštevu SR.

Fiala prijal v Strakovej akadémii slovenského premiéra Fica

Premiér Petr Fiala (ODS) prijal v Strakovej akadémii svoj slovenský náprotivok Roberta Fica. Majú rokovať najmä o pokračovaní bilaterálnej spolupráce oboch krajín aj aktuálnych otázkach európskej politiky. Slovenský premiér do Prahy prišiel na svoju prvú oficiálnu zahraničnú návštevu po zvolení, stretnúť sa má tiež s prezidentom Petrom Pavlom alebo lídrom opozičného hnutia ANO expremiérom Andrejom Babišom. V Prahe Fica sprevádza niekoľko ministrov slovenského kabinetu. Ten získal dôveru v utorok.

Návšteva Fica sa odohráva za veľkého záujmu médií, a to aj vzhľadom na nie úplne priateľské výroky politikov oboch krajín počas kampane k voľbám. Misiu sprevádzajú aj protesty, na nábreží pri Strakovej akadémii, kadiaľ Fico k sídlu českej vlády prišiel, stálo podľa spravodajcu ČTK niekoľko desiatok jeho odporcov s vlajkami Ukrajiny a EÚ, zároveň aj niekoľko desiatok jeho podporovateľov.

Ráno sa Fico zišiel na pracovné raňajky s predsedom Senátu Milošom Vystrčilom (ODS). Zhodli sa na potrebe zintenzívnenia spolupráce oboch krajín aj v rámci Vyšehradskej skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Poľsko, Maďarsko), v názore na pomoc Ukrajine čeliacej ruskej agresii sa líšili, uviedol po stretnutí Vystrčil. S novou ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou v Prahe hovoril o rozvoji obchodných vzťahov minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Na sociálnej sieti X pripomenul, že Slovensko je tradične druhým najväčším odbytiskom českého tovaru. "Prebrali sme aj možnosti prehlbovania spolupráce v oblasti jadrovej energetiky, ale aj posilnenie cezhraničnej kapacity elektrických sietí, ktoré by zvýšilo bezpečnosť dodávok v oboch krajinách," uviedol.

Na Strahove Fico položil, ako to robí pri návšteve Prahy väčšina slovenských politikov, kvetinu k pamätníku spoluzakladateľa Československa Milana Rastislava Štefánika. Po rokovaní oboch premiérov je v pláne spoločné vyjadrenie pre médiá. Popoludní Fica prijme na Pražskom hrade Pavol. V programe má slovenský premiér v Prahe tiež stretnutie s Babišom alebo položenie venca na Národnom pamätníku na Vítkove.

Vystrčil: Rozvoj vzťahov ČR a SR má prednosť pred ambíciami politikov

Predsedu českého Senátu Miloša Vystrčila teší, že hoci ČR a SR nemajú vo všetkých oblastiach rovnaké názory, rozvoj česko-slovenských vzťahov má prednosť pred ambíciami politikov. Vyhlásil to v piatok po stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Fico podľa Vystrčila hneď v úvode rokovania zdôraznil, že zahranično-politická orientácia Slovenska sa nemení – členstvo v EÚ a NATO sú základnými piliermi slovenskej zahraničnej politiky. Predseda Senátu ocenil, že zámer o udržanie dobrých česko-slovenských vzťahov je aj v programovom vyhlásení novej slovenskej vlády.

Na rokovaní sa dotkli aj spolupráce v rámci Vyšehradskej štvorky (V4) – tú by chceli zintenzívniť na úrovni premiérov aj parlamentov. Keďže na stretnutí bola aj ministerka hospodárstva Denisa Saková, hovorili aj o možnostiach spolupráce v tejto oblasti. Okrem otázky pomoci Ukrajine sa s Ficom podľa Vystrčila na ostatných diskutovaných veciach zhodli. "V tom čase, ktorý sme mali, nedošlo k tomu, že by sme sa okrem Ukrajiny dostali k nejakému ďalšiemu zásadnému sporu," dodal. Rovnaký postoj mali podľa neho k situácii v Izraeli aj k rozširovaniu schengenského priestoru. Vystrčil tiež Ficovi ponúkol, aby sa zástupcovia Senátu a NR SR stretávali, vymieňali si názory a boli si schopní povedať, akým politickým smerom sa jednotlivé krajiny uberajú. "Ak máme prekonať tie súčasné ťažké podmienky a súčasnú situáciu, je nutné, aby spolu hovorila celá politická reprezentácia a nikoho sme z nej nevynechávali," dodal.

Zároveň oznámil, že 30. novembra príde na návštevu Prahy predseda NR SR Peter Pellegrini. Práve na tomto stretnutí vidí šéf českého Senátu priestor, aby sa spýtal na kroky novej slovenskej vlády napríklad aj smerom k médiám či polícii. Na krátkom stretnutí s Ficom na to podľa jeho slov nebol čas.
"Sledujem tie kroky a už som mal na jazyku otázku, prečo sa tak deje. Ale my sme mali nakoniec 30 minút, tak sme to nerozoberali. A ja som tú otázku nepoložil aj preto, lebo som vedel, že by na to bola reakcia, ktorá by nebola krátka a potom by pravdepodobne nasledovala moja reakcia, ktorá by tiež nebola krátka," vysvetlil šéf Senátu. Fico podľa Vystrčila na stretnutie údajne meškal preto, lebo počas jeho letu z Bratislavy do Prahy fúkal západný vietor. "Ak (pri návšteve Pellegriniho) nebude zase vanúť západný vietor, tak by mohol priletieť včas a mali by sme na to viac času," dodal.

Súvisiace články