Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Smer-SD chce vyhrať aj ďalšie voľby. Toto sú plány strany podľa Roberta Fica
Zdielať na

Smer-SD chce vyhrať aj ďalšie voľby. Toto sú plány strany podľa Roberta Fica

Zdroj: TASR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Základným politickým cieľom strany Smer-SD je úspešné vládnutie zakončené v roku 2027 opätovným víťazstvom v parlamentných voľbách. Predseda vlády a strany Robert Fico to uviedol na piatkovom slávnostnom sneme Smeru na Bratislavskom hrade. V prejave pomenoval, na čo by sa mala vláda sústrediť v nasledujúcich mesiacoch.

"Úspešné vládnutie nevnímam ako súhrn čísel, ukazovateľov či grafov. (...) Úspešní budeme v roku 2027 len vtedy, ak ľudia skonštatujú, že sa majú lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žijú," vyhlásil Fico s odkazom na heslo z programového vyhlásenia vlády. V rámci vlády zdôraznil Fico potrebu politickej stability a snahy minimalizovať vnútrokoaličné konflikty. Apeloval tiež na prijatie rýchlych politických rozhodnutí so zámerom ukázať záujem "stabilizovať rozvrátené verejné financie rozumným a udržateľným tempom". Zároveň sa má vytvoriť dostatočná finančná rezerva na kompenzáciu vysokých cien energií najmä pre domácnosti. Chce tiež znížiť dosahy vysokých úrokových sadzieb pri hypotekárnych úveroch a po refixáciách v priebehu roka 2023, pričom v roku 2024 avizuje pri hypotékach priamu pomoc.

Potvrdil tiež cieľ vytvoriť finančné podmienky na vyplatenie plného 13. dôchodku. Zdôrazňuje aj potrebu mať k dispozícii všetky potrebné regulačné nástroje a zdroje na prípadné zásahy pri významných výkyvoch cien potravín. Vláda by podľa Fica mala prijať aj okamžité rozhodnutie, ako presunúť čo najväčší objem financií z eurofondov na kraje, mestá a obce a maximálne zjednodušiť administratívnu náročnosť pri ich čerpaní. Apeloval tiež na schválenie zmien v legislatíve upravujúcej povoľovacie konania a podmienky verejného obstarávania "v rekordne krátkom čase".

Dohodnúť sa treba podľa predsedu vlády aj na lepšej ponuke vzdelávacieho systému pre potreby praxe tak, aby zmeny začali platiť začiatkom školského roku 2024/2025. Potvrdil tiež, že vláda začala rokovať o nových zahraničných investíciách. "Máme niečo na stole, projekty momentálne prehodnocujeme. Vždy je to otázka intenzity štátnej pomoci," poznamenal. Rovnako považuje za povinnosť podporiť každú slovenskú firmu, ktorá chce pôsobiť na zahraničných trhoch.

V priebehu dvoch-troch mesiacov treba podľa Fica prísť s mechanizmom a legislatívou na skrátenie obdobia, v ktorom môžu legálni migranti s kvalifikáciou potrebou pre slovenské podniky získať všetky potrebné povolenia. Navrhované opatrenia označil za minimum, čo musí vláda urobiť. Zdôraznil, že všetky opatrenia musia byť prijímané v širokom sociálnom dialógu. Potvrdil tiež, že v decembri sa uskutoční výjazdové rokovanie vlády v Trenčíne a koncom januára v Prešovskom kraji.

Počas roka 2024 musíme vyriešiť vzťah k strane európskych socialistov

V priebehu roka 2024 musí Smer-SD vyriešiť vzťah k strane európskych socialistov. Premiér a predseda strany Robert Fico to vyhlásil v prejave na piatkovom straníckom sneme. Za jednotku kandidátnej listiny do eurovolieb navrhne Fico Moniku Beňovú. Potvrdil, že záujem o voľby prejavil aj podpredseda strany Ľuboš Blaha. K prezidentským voľbám sa zatiaľ bližšie nevyjadril. "Plaziť po zemi sa nebude nikto a už vôbec nemienime ustupovať zo svojich principiálnych suverénnych postojov v zásadných témach. Veľa nám napovie moja návšteva ako predsedu vlády v Berlíne, ktorá by mala nasledovať po tradičnej ceste do Prahy," povedal Fico k téme vzťahu k európskym socialistom, ktorí v októbri pozastavili strane členstvo.

V súvislosti s prezidentskými voľbami na Slovensku skonštatoval premiér "rôzne úvahy" aj v radoch koaličných partnerov. "Tieto úvahy v prípade realizácie zásadne zmenia slovenskú politickú mapu," načrtol. Fico vyzval na to, aby strana zotrvala v koncepte slovenskej sociálnej demokracie. Formálne by chcel tomu prispôsobiť aj názov strany. Spolustraníkov upozornil, že treba rátať aj s tým, že príde k významnej generačnej výmene v Smere. "Som rád, že prvé známky sa uplatnili už v týchto voľbách," podotkol. Zdôraznil, že musí prísť generácia, ktorá bude hodnotovo pripravená. Vyzdvihol tiež význam straníckych štruktúr. Potvrdil zámer pripomínať si významné sviatky, výročia či osobnosti.

Fico skonštatoval, že Smer vyhral voľby za mimoriadne náročných podmienok a okolností. "Sme tu s výsledkom, ktorý ak zrátame spolu s Hlasom, tak je to opäť vysoko nad 30 percent. Tam je niekde potenciál ľavice, niekde medzi 30 až 40 percentami," komentoval. V prejave avizoval premiér podporu úsiliu niektorých členov vlády politicky zhodnotiť vládnutie počas pandémie ochorenia COVID-19. Postavil sa aj za rozhodnutia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Zároveň vyhlásil, že štát musia riadiť orgány verejnej moci, nie médiá a mimovládne organizácie. Po slávnostnom sneme avizovala strana kladenie vencov k pamätníku Alexandra Dubčeka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy