Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Rudolf Schuster získal najvyššie štátne vyznamenanie. Brazíliu uchvátil významným dielom
Zdielať na

Rudolf Schuster získal najvyššie štátne vyznamenanie. Brazíliu uchvátil významným dielom

Zdroj: TASR

BRAZÍLIA / V pondelok 20. novembra 2023 podpísal prezident Brazílskej federatívnej republiky Liuz Inácio Lula da Silva výnos, ktorým udelil prezidentovi Slovenskej republiky z obdobia rokov 1999 – 2004, Dr. h.c. Ing. Rudolfovi Schusterovi, PhD., najvyššie štátne vyznamenanie Rádu Rio Branco, stupeň Veľkého kríža.

Udelenie tohto výnimočného ocenenia je spojené s vydaním knihy Brazília – expedícia Schuster IV., ktorá autentickými fotografiami, vyhotovenými výhradne členmi rodiny Schusterovcov, ako aj textom Rudolfa Schustera, zachytáva takmer 90 rokov vývoja vnútrozemia Brazílie z tých istých miest, z tých istých pohľadov a stáva sa tým vo svete jedinečným zdokumentovaním života (nielen) tých istých pôvodných, indiánskych obyvateľov Brazílie od roku 1928 (prvá expedícia otca a strýka prezidenta) až po rok 2014 (nateraz posledná, štvrtá expedícia prezidenta sprevádzaného jeho vnučkou) jednou rodinou.

Exkluzívne vydanie knihy obsahujúce viac ako 1 000 fotografií v trojjazyčnej podobe (brazílska portugalčina, angličtina a slovenčina) zrealizované za obrovskej podpory Veľvyslanectva Brazílie v SR, ako aj Honorárneho konzulátu Brazílie v SR. V náklade niekoľko sto kusov boli knihy prezidentom darované predstaviteľom Brazílie, ktorí rozhodli o jeho distribúcii do najdôležitejších miest Brazílie: univerzity, knižnice, ministerstvá kultúry a zahraničia, ale hlavne zastupiteľské úrady Brazílie vo svete (ambasády a konzuláty). Súhrnné dielo o Brazílii spísané prezidentom Slovenska Rudolfom Schusterom o generačnej skúsenosti ich rodiny sa tak stáva jedným z najvýznamnejších diel propagácie Brazílie vo svete.

Celkové nadšenie samotných Brazílčanov z tohto ocenenia asi najvýstižnejšie reprezentuje blahoželanie ich predstaviteľa. "Sme nesmierne šťastní, že prezident Schuster obdržal Veľký kríž Rádu Rio Branco – tak zaslúžene. Prezident Schuster je pozoruhodný muž a štátnik, ktorý bol vždy popredu pred svojimi súčasníkmi v chápaní dôležitosti ochrany zdrojov planéty. Skutočný ekológ. Blahoželáme jemu, Vám, ktorí ste prispeli k šíreniu jeho diela, a Slovensku k tomu, že tieto životne dôležité koncepty formujete a pestujete u svojich občanov. Obrovský deň pre všetkých jeho obdivovateľov. Veľa zdravia prezidentovi Schusterovi!" uviedli J. E. Eduarda Gradiloneho a jeho manželky Divy Gradilone. Ceremoniál oficiálneho odovzdania Veľkého kríža by sa mal uskutočniť 4. januára 2024 v Košiciach, a to pri príležitosti oslavy 90. narodenín prezidenta Rudolfa Schustera. Prezident Rudolf Schuster bude dekorovaný veľvyslancom Brazílskej federatívnej republiky J. E. Gabrielom Boff Moreirom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy