Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
640. deň na Ukrajine: Rusko uskutočnilo útok bezpilotnými lietadlami, v ktorom sa zameralo na Kyjev
Zdielať na

640. deň na Ukrajine: Rusko uskutočnilo útok bezpilotnými lietadlami, v ktorom sa zameralo na Kyjev

KYJEV / Rusko uskutočnilo v noci na sobotu rozsiahly útok bezpilotnými lietadlami na Ukrajinu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal dekrét, ktorým prepustil viacero vysokopostavených generálov Národnej gardy. Poľská podpora Ukrajiny bude ešte intenzívnejšia. Európska komisia (EK) poskytne 50 miliónov eur na opravu a modernizáciu infraštruktúry v ukrajinských prístavoch.

Ukrajina bola terčom masívneho útoku ruských dronov, hlavným cieľom bol Kyjev

Rusko uskutočnilo v noci na sobotu rozsiahly útok bezpilotnými lietadlami na Ukrajinu. V hlavnom meste Kyjev si vyžiadal najmenej piatich zranených, vrátane 11-ročného dieťaťa, informoval podľa agentúry AFP jeho starosta Vitalij Kličko na platforme Telegram.

Podľa veliteľa ukrajinského letectva Mykolu Oleščuka vyslalo Rusko túto noc nad Ukrajinu rekordných 75 dronov iránskej výroby Šáhid-131/136, z ktorých 71 protivzdušná obrana zostrelila. Hlavným smerom útoku bol Kyjev.

Kličko označil nočný útok dronov na Kyjev za najmasívnejší od začiatku ruskej invázie. Spresnil, že letecký poplach trval šesť hodín. Padajúce úlomky dronov zostrelených protivzdušnou obranou poškodili v Kyjeve viacero budov a spôsobili niekoľko požiarov.

Ukrajina: Zelenskyj odvolal štyroch generálov Národnej gardy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal dekrét, ktorým prepustil viacero vysokopostavených generálov Národnej gardy. Najvyššie postaveným odvolaným dôstojníkom je prvý zástupca veliteľa Národnej gardy generálporučík Volodymyr Kondraťuk.

Zelenskyj odvolal aj ďalších troch zástupcov: generálporučíka Olexandra Naboka a generálmajorov Oleha Sachona a Mykolu Mykolenka. S výnimkou Sachona boli všetci generáli vo funkcii už pred začiatkom invázie ruských síl na Ukrajinu. Zelenskyj dôvody týchto zmien vo vedení Národnej gardy oficiálne nevysvetlil.

Poľský poslanec prisľúbil v Kyjeve ešte intenzívnejšiu podpory Ukrajiny

Poľská podpora Ukrajiny bude ešte intenzívnejšia, vyhlásil v sobotu v Kyjeve predseda Výboru zahraničných vecí poľského parlamentu a poslanec strany Občianska koalícia (KO) Pawel Kowal.

Kowal do ukrajinskej metropoly pricestoval pri príležitosti Dňa pamiatky obetí hladomoru (ukrajinsky Holodomor), ktorý pripadá na štvrtú novembrovú sobotu. Počas návštevy ukrajinskej metropoly sa stretne s predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom, predsedom tamojšieho parlamentného výboru zahraničných vecí Olexandrom Merežkom aj podpredsedom vlády pre obnovu Ukrajiny Olexandrom Kubrakovom.

Ukrajinských politikov plánuje počas týchto rokovaní podľa vlastných slov ubezpečiť o tom, že Ukrajina pre Poľsko naďalej zostáva dôležitým partnerom, pričom jej podpora zo strany Poľska sa ani po nedávnych voľbách nezmenila ani nezmení.

EÚ poskytne 50 miliónov na opravu ukrajinských prístavov

Európska komisia (EK) poskytne 50 miliónov eur na opravu a modernizáciu infraštruktúry v ukrajinských prístavoch, ktoré sú terčom opakovaných ruských útokov. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA, podľa ktorej má prisľúbená pomoc uľahčiť vývoz ukrajinských potravín. "Zlepšenie prístavných kapacít urýchli export potravín a ďalších komodít, ktoré Ukrajina dodáva na svetové trhy," napísala v liste ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému šéfka EK Ursula von der Leyenová.

Prostriedky EÚ by podľa nej mali postupne prispieť k tomu, aby sa objemy komodít vyvážaných z Ukrajiny dostali na úroveň spred vlaňajšej ruskej invázie, ktorej súčasťou je aj blokáda ukrajinských čiernomorských prístavov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy