Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prezidentka na klimatickom samite v Dubaji: Slovensko príde so svojim spravodlivým podielom
Zdielať na

Prezidentka na klimatickom samite v Dubaji: Slovensko príde so svojim spravodlivým podielom

DUBAJ / Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila na klimatickom samite v Dubaji. Pomerne príznačne prebieha v čase nebývalých výkyvov počasia a teplotných rekordov. Jedným z riešení situácie, v ktorej sa svet nachádza je aj fond, ktorý by mal pomôcť najchudobnejším krajinám. V Dubaji je reportérka Júlia Zelenková.

​Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila prebiehajúcu konferenciu OSN o zmene klímy COP28 v Dubaji za najvýznamnejšie podujatie smerujúce k ochrane klímy. Svedčí o tom podľa nej viac ako 90-tisíc akreditovaných účastníkov aj prítomnosť lídrov z celého sveta. Na zmiernenie vplyvu klimatickej krízy sú už podľa nej k dispozícii uskutočniteľné, účinné a lacné možnosti. "Máme potrebné technológie, zdroje aj zručnosti. Je najvyšší čas ich začať naozaj využívať," zdôraznila. 

​Vo videu prezidentka zároveň podotkla, že podľa prvých správ sú deklarované záväzky jedna vec a reálne kroky druhá vec a medzi nimi je zatiaľ obrovská priepasť. Na konferencii podľa svojich slov reprezentuje Slovensko a kroky, ktoré krajina v oblasti klímy robí. "Samozrejme, všetci prítomní budeme apelovať na najväčších znečisťovateľov, pretože od nich je rozhodujúce to, či nastane progres v ochrane klímy," dodala Čaputová.

Zástupcovia z viac než 200 krajín v Dubaji v Spojených arabských emirátoch (SAE) počas dvoch týždňov (30. 11. - 12. 12.) rokujú o podrobnostiach záverečnej rezolúcie, ktorej cieľom je obmedziť emisie skleníkových plynov, ktoré spôsobujú otepľovanie atmosféry Zeme. 

Celý prejav prezidentky Zuzany Čaputovej: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy