Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
645. deň na Ukrajine: V blízkosti elektrárne na západe Ukrajiny bola nahlásená vojnová aktivita
Zdielať na

645. deň na Ukrajine: V blízkosti elektrárne na západe Ukrajiny bola nahlásená vojnová aktivita

KYJEV / ​Ukrajina hlási po raketových útokoch v Doneckej oblasti desať zranených. Šéf OSN pre ľudské práva odsúdil rozhodnutie ruského súdu zakázať LGBT+ hnutie. Ministri v Skopje odsúdili ruskú inváziu​ na Ukrajinu. Kremeľ kritizoval Bulharsko za to, že nepovolilo prelet lietadla s Lavrovom. Po Fínsku je pripravené uzavrieť hranicu s Ruskom aj Estónsko. ​ Zelenskyj navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny. ​MAAE hlási vojenské aktivity v blízkosti jadrovej elektrárne na západe Ukrajiny. ​

​Ukrajina hlási po raketových útokoch v Doneckej oblasti desať zranených

Desať ľudí vrátane štyroch detí utrpelo zranenia pri nočných raketových útokoch ruskej armády v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to vo štvrtok 30. decembra ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. Ruské sily vypálili šesť rakiet na obce Pokrovsk, Novohrodivka a Myrnohrad v Doneckej oblasti, napísal Klymenko v príspevku na sociálnej sieti. Dodal, že záchranári v sutinách pátrajú po piatich ľuďoch. Medzi zranenými je rodina s dvoma deťmi a dve 13-ročné deti, priblížil ukrajinský minister. Pri útoku bolo poškodených deväť domov, policajná stanica, bytový dom, garáže a autá, uviedol.

Ukrajinská armáda informovala, že jej protivzdušná obrana zostrelila v noci na štvrtok 14 z 20 útočiacich dronov ruskej armády. Rusko okupuje väčšinu ukrajinskej Doneckej oblasti a avizovalo, že plánuje ovládnuť celý tento región, pripomína Reuters. 

Šéf OSN pre ľudské práva odsúdil rozhodnutie ruského súdu zakázať LGBT+ hnutie

Šéf Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Volker Türk vo štvrtok odsúdil rozhodnutie ruského Najvyššieho súdu zakázať medzinárodné LGBT+ hnutie. Trestnému stíhaniu môžu v dôsledku tohto rozhodnutia podľa neho čeliť aj ľudia angažujúci sa v oblasti ľudských práv. "Nikto by nemal byť väznený za prácu v oblasti ľudských práv, a nikomu by nemali byť odopierané ľudské práva na základe jeho sexuálnej orientácie alebo rodovej identity," uviedol Türk vo vyhlásení.

Ruský súd zakázal činnosť medzinárodného LGBT+ hnutia na území Ruska s odôvodnením, že ide o extrémistickú skupinu. Príslušnú žalobu podalo tento mesiac ruské ministerstvo spravodlivosti. Ruské úrady podľa neho identifikovali "znaky a prejavy extrémistickej povahy" zo strany LGBT+ hnutia pôsobiaceho v Rusku vrátane "podnecovania sociálnych a náboženských nezhôd".

Ministri odsúdili ruskú inváziu​

Ruská invázia na Ukrajinu je urážkou princípov, na ktorých stojí Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Vyhlásil to na začiatku štvrtkového zasadnutia OBSE v Skopje severomacedónsky minister zahraničia. Na stretnutí sa zúčastnil aj jeho ruský náprotivok Lavrov, ktorý naopak obviňoval Západ z vedenia hybridnej vojny proti Rusku. Časť prítomných ministrov pred jeho príhovorom opustila miestnosť. Ministri zahraničia Ukrajiny, Litvy, Lotyšsska a Estónska na protest proti účasti ruského zástupcu na stretnutie ani nepricestovali.

Kremeľ kritizoval Bulharsko za to, že nepovolilo prelet lietadla s Lavrovom

Ruské lietadlo smerujúce do Severného Macedónska na zasadnutie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) muselo pre rozhodnutie Bulharska absolvovať dlhšiu trasu cez Grécko. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov označil postoj Bulharska za "absurdný a hlúpy".

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorá je na sankčnom zozname EÚ, povedala, že bulharský rezort diplomacie odôvodnil rozhodnutie Sofie tým, že na palube bola Zacharovová. Bulharské ministerstvo zahraničných vecí sa k tomu bezprostredne nevyjadrilo. "Zlomyseľná hlúposť rusofóbov dospela do bodu, že po prvý raz v našej histórii oficiálne úrady nezakázali lietadlo, ale osobu v tom lietadle," napísala hovorkyňa ruskej diplomacie v príspevku na sociálnej sieti. Zároveň navrhla, že Moskva by mohla prijať podobné zákazy preletov na "tisíce funkcionárov NATO" a obvinila Bulharsko z vytvorenia "nebezpečného precedensu".

Predstaviteľ gréckej vlády uviedol, že výnimky z uložených obmedzení platia, ak je cestovanie opodstatnené z dôvodu účasti na stretnutí OBSE, kde sa diskutuje o Ukrajine. Atény podľa neho podnikli všetky potrebné kroky pred povolením preletu.

Po Fínsku je pripravené uzavrieť hranicu s Ruskom aj Estónsko

Estónsko v stredu oznámilo, že je pripravené uzatvoriť svoju hranicu s Ruskom - krátko po tom, čo sa k podobnému kroku odhodlalo aj Fínsko. Tallinn sa odvolal na potenciálnu hrozbu zo strany svojho východného suseda, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna uviedol, že situácia na hranici Ruska s Fínskom, kde sa v uplynulých týždňoch zvýšil počet migrantov bez dokumentov, je "do očí bijúci hybridný útok podniknutý Ruskom". Z vyhlásenia rezortu estónskej diplomacie vyplýva, že podľa Tsahknu je Estónsko "pripravené uzatvoriť svoju hranicu s Ruskom a brániť sa voči akýmkoľvek hybridným útokom". Bývalá sovietska republika Estónsko je v súčasnosti neochvejným podporovateľom Ukrajiny v jej boji proti ruskej invázii, pripomína AFP. 

​Zelenskyj navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil veliteľské stanovište v blízkosti frontu v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, kde ruská armáda zintenzívňuje útoky. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Je mi cťou navštíviť vojakov a udeliť im ocenenia. Bojovníci na fronte v oblasti Kupiansk bránia pokojný život Ukrajincov a obyvateľov v Charkovskej oblasti," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti. Vojakom zaželal víťazstvo a povzbudil ich, aby nestrácali iniciatívu.

Podľa agentúry DPA si Zelenskyj vypočul hlásenia o situácii na frontovej línii Kupiansk-Lyman. Sprevádzali ho minister obrany Rustem Umerov a šéf prezidentského úradu Andrij Jermak. Kupiansk je vystavený intenzívnym útokom v dôsledku pokusov Ruska znovu okupovať územie oslobodené vlani na jeseň po protiofenzíve ukrajinskej armády v Charkovskej oblasti. Mesto Kupiansk okupovala ruská armáda od 27. februára do 10. septembra 2022. Frontová línia v súčasnosti vedie takmer sedem kilometrov od mesta.

​MAAE hlási vojenské aktivity v blízkosti jadrovej elektrárne na západe Ukrajiny

Experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vyslaní na Ukrajinu nahlásili vojenskú aktivitu v blízkosti elektrárne na západe Ukrajiny, informoval v stredu generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. Podľa agentúry DPA Grossi spresnil, že tím MAAE monitorujúci situáciu v jadrovej elektrárni Chmeľnyckyj v utorok večer v jej blízkosti zaznamenal výbuchy. Táto situácia trvala asi 20 minút. "Včerajšia udalosť slúži ako pripomienka, že nesmieme zabúdať ani na ostatné jadrové zariadenia na Ukrajine, ktoré sú tiež potenciálne vystavené raketovým a iným útokom," upozornil Grossi.

Pripomenul, že všetky jadrové zariadenia na Ukrajine zostávajú zraniteľné - priamo, ak by dostali zásah raketou, alebo nepriamo, ak sú do nich prerušené dodávky elektrickej energie či iných komodít. Upozornil, že výpadky v dodávkach elektriny predstavujú riziko pre chladiacu funkciu" reaktorov. "Vojenské akcie sa zintenzívnili a naša stála expertná misia, ktorú máme v Záporoží a tiež v iných ukrajinských elektrárňach, zaznamenala nárast počtu útokov v okolí" elektrární, poznamenal Grossi s tým, že MAAE táto situácia veľmi znepokojuje. "Jadrová bezpečnosť a bezpečnostná situácia na Ukrajine sú stále neisté," upozornil Grossi.

Pokiaľ ide o dodávky elektriny, prevádzkovateľ jadrových elektrární na Ukrajine - spoločnosť Enerhoatom - ešte v auguste ubezpečil, že elektrárne na územiach ovládaných vládou v Kyjeve budú do zimy plne funkčné. Ide o tri elektrárne s celkovo deviatimi reaktormi. Záporožská jadrová elektráreň na juhu Ukrajiny, ktorá je najväčšia v krajine v Európe, je v rukách Ruska v podstate od začiatku invázie ruskej armády začiatkom roku 2022. Tento objekt bol niekoľkokrát ostreľovaný a viackrát bol aj odpojený od elektrickej siete - ide o situáciu, ktorá vyvoláva obavy z veľkej jadrovej havárie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy