Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
644. deň na Ukrajine: EÚ dodala Ukrajine tretinu z milióna sľúbených kusov delostreleckej munície
Zdielať na

644. deň na Ukrajine: EÚ dodala Ukrajine tretinu z milióna sľúbených kusov delostreleckej munície

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Ukrajina dostala od EÚ tretinu z milióna sľúbených kusov delostreleckej munície. ​Vláda SR predĺžila a rozšírila zákaz dovozu agrokomodít pôvodom z Ukrajiny. ​Ukrajina v noci čelila ruskému dronovému a raketovému útoku. ​Putin neuzavrie mier na Ukrajine pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2024. ​Ukrajina: Ruská armáda zintenzívnila útoky na Avdijivku

​Ukrajina dostala od EÚ tretinu z milióna sľúbených kusov delostreleckej munície

Európska únia dodala zatiaľ Ukrajine približne 300-tisíc zo sľúbeného milióna kusov delostreleckej munície, oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu 29. novembra počas rokovania Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Krajiny EÚ sa dohodli, že Ukrajine poskytnú muníciu až do marca 2024 v rámci obrany proti invázii Ruska. Tak, ako bolo dohodnuté, sa však zrejme nepodarí dodať Ukrajine jeden milión kusov delostreleckej munície. V Bruseli to 14. novembra povedal nemecký minister obrany Boris Pistorius. 

"Potrebujeme vytvoriť euro-atlantickú spoločnú oblasť zbrojárskych odvetví," uviedol Kuleba v utorok pre novinárov v Bruseli. Dodal, že to zaistí bezpečnosť Ukrajiny aj samotných členských štátov NATO. Kyjev sa snaží presvedčiť popredných výrobcov zbraní, aby spustili prevádzky na Ukrajine, čím by sa znížila závislosť od zbraní a munície dodávaných spojencami.

Kuleba odmietol tvrdenia, že vojna je v slepej uličke, keďže Ukrajine sa počas letnej protiofenzívy nepodarilo oslobodiť rozsiahle územie okupované Ruskom. Novinárom povedal, že mal v utorok "plodné" rozhovory so slovenským ministrom zahraničných vecí Jurajom Blanárom. Novozvolený slovenský premiér Robert Fico totiž v predvolebnej kampani sľúbil, že zastaví (štátnu) vojenskú pomoc Ukrajine, ale neskôr objasnil, že nezablokuje nákupy zbraní od súkromných firiem. "Zopakoval (minister Blanár), že opravárenské centrum ukrajinskej ťažkej vojenskej techniky na Slovensku bude pokračovať v prevádzke. Zmluvy medzi ukrajinskými a slovenskými firmami vyrábajúcimi zbrane budú pokračovať," dodal Kuleba.

​Vláda SR: Zákaz dovozu agrokomodít pôvodom z Ukrajiny sa rozširuje a predlžuje

Zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov a potravín pôvodom z Ukrajiny sa rozširuje a predlžuje na neurčito. Vyplýva to z návrhu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet. Doterajší slovenský zákaz platil do konca roka na štyri komodity, a to na pšenicu, kukuricu, repku a slnečnicové semená.

Okrem obilnín sa zoznam rozširuje napríklad o med, jačmeň, pšeničnú múku, slad, sójové bôby, trstinový alebo repný cukor, otruby, pokrutiny a ostatné pevné zvyšky vznikajúce pri extrakcii rastlinných tukov alebo olejov. 

​Ukrajina v noci čelila ruskému dronovému a raketovému útoku

Ruská armáda v noci na stredu zaútočila na Ukrajinu 21 dronmi a troma riadenými strelami, uviedli v stredu ukrajinské vzdušné sily. Všetky útočiace bezpilotné lietadlá a dve strely sa podľa Kyjeva podarilo zneškodniť. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. 

Drony iránskej výroby Šáhid-136 mierili na západoukrajinskú Chmeľnickú oblasť a rakety útočili na južnú časť krajiny. Hoci sa tretiu riadenú strelu nepodarilo zneškodniť, svoj cieľ "nedosiahla", priblížili ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram bez ďalších detailov. V Chmeľnickej oblasti sa nachádza letecká základňa, napísala agentúra Reuters. Zároveň dodala, že tvrdenia ukrajinskej armády nedokáže nezávisle overiť. Ukrajinské úrady zatiaľ nehlásili škody spôsobené padajúcimi úlomkami.

Ruské ministerstvo obrany v noci na stredu uviedlo, že fregata z jeho Čiernomorskej flotily zaútočila štyrmi riadenými raketami na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru. Zo stanoviska však nebolo jasné, kedy k útoku došlo. Ukrajinské námorné sily informovali, že ruská armáda vypálila tri rakety z Chersonskej oblasti, ktorá leží na pobreží Čierneho mora. Časti tohto regiónu Moskva okupuje od úvodných fáz invázie na Ukrajinu, ktorú spustila vlani vo februári.

​Putin neuzavrie mier na Ukrajine pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2024

Ruský prezident Vladimir Putin neuzavrie mier na Ukrajine skôr, než sa dozvie výsledky amerických prezidentských volieb v novembri 2024. Prípadné víťazstvo Donalda Trumpa totiž posilňuje obavy z hroziaceho oslabenia západnej podpory pre Kyjev. TASR prevzala utorkovú správu z tlačovej agentúry Reuters.

Bývalý šéf Bieleho domu Trump je popredným kandidátom na nomináciu Republikánskej strany pre voľby v roku 2024. Ostro tiež kritizuje pomoc USA Kyjevu.
Vysokopostavený americký predstaviteľ novinárom po zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO v Bruseli povedal, že Aliancia znovu vyjadrila podporu Ukrajine s vedomím, že mierová dohoda je na budúci rok nepravdepodobná. "Moje očakávanie je, že Putin neuzavrie mier, teda zmysluplný mier, kým neuvidí výsledok našich volieb," povedal pod podmienkou anonymity.

Na otázku, či ide o jeho osobný názor alebo názor americkej vlády, povedal, že je to "všeobecne zdieľaný úsudok". "Bolo to povedané v tej súvislosti, keď všetci spojenci na zasadnutí NATO v utorok vyjadrili silnú podporu Ukrajine", dodal. Nespomenul menovite Trumpa a ani vyslovene nepovedal, nakoľko výsledok prezidentských volieb ovplyvní podporu Ukrajine.

Demokrat Biden poskytuje Kyjevu masívnu vojenskú pomoc a ďalšiu podporu od začiatku invázie Ruska vo februári 2022, ale ďalšie financie zdržiava Snemovňa reprezentantov ovládaná republikánmi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento mesiac pozval Trumpa na Ukrajinu, aby si osobne urobil názor o rozsahu konfliktu. Trump totiž vyhlásil, že v prípade znovuzvolenia by dokázal vojnu ukončiť do 24 hodín.

​Ukrajina: Ruská armáda zintenzívnila útoky na Avdijivku

Ruské sily zintenzívnili útoky na takmer obkľúčené priemyselné mesto Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V stredu to uviedol predstaviteľ ukrajinskej armády, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "Nepriateľ výrazne zvýšil svoju aktivitu. Používa obrnené vozidlá," povedal armádny veliteľ Olexandr Tarnavsky zodpovedný za územie Avdijivky. Dodal, že ruská armáda proti jeho jednotkám uskutočnila takmer 20 náletov, vypálila štyri rakety a viac ako 1000 delostreleckých nábojov. Ukrajinské sily však podľa jeho tvrdení "pevne držia líniu pozdĺž frontu pri Avdijivke". AFP toto tvrdenie nedokáže nezávisle overiť.

V blízkosti Avdijivky vedie frontová línia od roku 2014 a je súčasťou Doneckej oblasti, o ktorej Kremeľ tvrdí, že ju spolu s ďalšími troma ukrajinskými oblasťami anektoval. Rusko zvýšilo svoje úsilie o dobytie tohto mesta v októbri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy