Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
643. deň na Ukrajine: Manželku šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Budanova otrávili
Zdielať na

643. deň na Ukrajine: Manželku šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Budanova otrávili

Zdroj: noviny.sk/SITA

KYJEV / Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov vyhlásil, že ďalších jeho 3-tisíc bojovníkov je pripravených ísť bojovať na Ukrajinu ako súčasť jednotiek ruského ministerstva obrany a federálnej Národnej gardy. Washington poskytol Kyjevu od začiatku ruskej invázie vlani vo februári vojenskú pomoc za viac ako 40 miliárd dolárov a prisľúbil, že bude Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Moskva vynakladá čoraz viac prostriedkov na pokračovanie nevyprovokovanej vojny na Ukrajine.

​Kadyrov tvrdí, že je pripravený poslať na Ukrajinu ďalších 3000 svojich mužov

Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov vyhlásil, že ďalších jeho 3-tisíc bojovníkov je pripravených ísť bojovať na Ukrajinu ako súčasť jednotiek ruského ministerstva obrany a federálnej Národnej gardy. "Moji muži majú najlepšie vybavenie a moderné zbrane a aj veľkú motiváciu dosahovať výsledky," napísal Kadyrov na platforme Telegram. 

​Kadyrov v máji uviedol, že Čečensko od začiatku vojny vyslalo na Ukrajinu viac ako 26-tisíc bojovníkov vrátane 12-tisíc dobrovoľníkov, a že 7-tisíc z nich v tom čase aktívne bojovalo.

Manželku šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Budanova otrávili

Zástupca vojenskej rozviedky HUR to potvrdil portálu Kyiv Independent. Správu priniesli aj web britského denníka The Guardian a agentúra AFP. Ukrajinský portál Babel už skôr napísal, že Budanovovú hospitalizovali pre otravu ťažkými kovmi, a odvolal sa pri tom na nezverejnené zdroje z vojenskej spravodajskej služby. "Teraz prebieha liečba a potom lekári urobia kontrolu jej zdravotného stavu," dodal zdroj Babelu.

"Tieto látky sa v každodennom živote ani v armádnom prostredí vôbec nepoužívajú. Ich prítomnosť môže naznačovať úmyselný pokus o otravu konkrétnej osoby," vysvetlil zdroj. Budanovová je poradkyňou starostu Kyjeva Vitalija Klička. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že jedovatú látku jej podali v jedle, uviedol spravodajský server Ukrajinska pravda. 

Stoltenberg verí, že USA budú naďalej vojensky podporovať Ukrajinu

"Som presvedčený, že Spojené štáty budú naďalej poskytovať podporu, pretože je v bezpečnostnom záujme USA, aby tak urobili, a je to tiež v súlade s tým, na čom sme sa dohodli," povedal Stoltenberg. Washington poskytol Kyjevu od začiatku ruskej invázie vlani vo februári vojenskú pomoc za viac ako 40 miliárd dolárov a prisľúbil, že bude Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. 

Obavy o ďalšiu podporu západných krajín pre Kyjev tiež vzrástli, keď vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj priznal, že vojna sa dostala do "patovej situácie". "Vyzývam aj spojencov, ktorí sú zaviazaní, aby pokračovali v poskytovaní podpory," uviedol šéf NATO a pripomenul sľúbenú pomoc v hodnote 10 miliárd eur od Nemecka a Holandska. "Hoci sa frontová línia až tak neposunula, Ukrajinci dokázali spôsobiť ruským silám ťažké straty," dodal.

Rusko: Putin schválil výrazné zvýšenie vojenských výdavkov

Moskva vynakladá čoraz viac prostriedkov na pokračovanie nevyprovokovanej vojny na Ukrajine. Náklady na obranu a bezpečnosť Ruska spolu dosiahnu v budúcom roku približne 40 percent všetkých rozpočtových výdavkov. Výdavky na obranu sa oproti roku 2023 v nasledujúcom roku zvýšia o takmer 70 percent.

Rusko má ambiciózny cieľ príjmov v roku 2024 vo výške 391,2 miliardy dolárov, čo predstavuje plánovaný medziročný nárast o 22,3 percenta na základe predpokladov vysokých cien ropy. Analytici tvrdia, že vláda môže byť nútená zvýšiť dane z príjmu právnických osôb, ak sa tieto predpoklady ukážu ako optimistické.

Rusko sa vracia ako svetová veľmoc 

"Je to naša krajina, ktorá je na čele vytvárania spravodlivejšieho sveta," povedal Putin. Šéf štátu vystúpil prostredníctvom videokonferencie na takzvanom Svetovom ľudovom zhromaždení, ktorého organizáciu zaštiťuje ruská pravoslávna cirkev. Boj krajiny za zvrchovanosť v terajšej "špeciálnej vojenskej operácii", ako Moskva nazýva svoju vojnu proti Ukrajine, má podľa prezidenta "bez akéhokoľvek preháňania národnooslobodzovací charakter". Rusko podľa neho bojuje nielen za svoju slobodu, ale za slobodu celého sveta.

"Obhajujeme bezpečnosť a prosperitu celého nášho národa, vyššie historické právo byť Ruskom, silnou a nezávislou mocnosťou, civilizáciou. Práve naša krajina, ruský svet, ako to už bolo neraz v dejinách, zatarasila cestu tým, ktorí sa usilujú o svetovládu," vyhlásil Putin.

"Otvorene hovoríme, že diktatúra jedného hegemóna chátra, upadla do chaosu a je pre okolie jednoducho nebezpečná. To už chápe celá svetová väčšina," povedal bez výslovne zmienil Spojené štáty, ktoré v predchádzajúcich prejavoch obviňoval zo zavlečenia Ruska do vojny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy