Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Polícia zaistila chránené druhy živočíchov v hodnote 12-tisíc eur
Zdielať na
Krimi

Polícia zaistila chránené druhy živočíchov v hodnote 12-tisíc eur

Zdroj: TASR

HLOHOVEC / Polícia zaistila protiprávne chované korytnačky a papagáje. Spoločenská hodnota zvierat bola vyčíslená na takmer 12-tisíc eur, vo veci je začaté trestné stíhanie za prečin porušovania ochrany rastlín a živočíchov.

​Živočíchy zaistili v Hlohovci počas domovej prehliadky príslušníci enviropolície z Nitry. V priestoroch sa nachádzalo sedem kusov korytnačky zelenkastej, päť papagájov žako kongo, jeden papagáj a tri kadávery druhu ara marakana a jeden pancier korytnačky. Počas domovej prehliadky bola odobratá vzorka DNA u tridsiatky papagájov z dôvodu preverenia pôvodu jedincov chránených druhov živočíchov. 

"Ich pôvod 51-ročný podozrivý muž nevedel preukázať. V dome sa ďalej našli krúžky na nezameniteľné označenie vtákov a aj rôzne dokumenty k zvieratám," informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie Prezídia Policajného zboru. 

Obchodovanie s ohrozenými živočíchmi a rastlinami je stále v kurze

Polícia upozorňuje, že akékoľvek nakladanie s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín je podmienené povoleniami a rozhodnutiami príslušných štátnych orgánov. "Ak sa takéhoto konania dopustí páchateľ na Slovensku, hrozí mu trest odňatia slobody až do výšky osem rokov, v závislosti od rozsahu zisteného protiprávneho konania," uviedla Hrabovská. 

Obchodovanie s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov patrí medzi najvýznamnejšie svetové bezpečnostné hrozby z pohľadu obratu finančných prostriedkov. Na páchaní týchto skutkov sa často nepodieľa len jeden človek. Väčšinou za tým stoja rozsiahle siete medzinárodných zločineckých organizácií, pre ktoré je táto činnosť lákavá pre nízke odhalenie a nízke tresty, ktoré sú za takúto trestnú činnosť udelené. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy