Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Podvody za takmer 4 milióny. Culka a Zvěřina idú väzby
Zdielať na

Podvody za takmer 4 milióny. Culka a Zvěřina idú väzby

PEZINOK / Mali byť nacucnutí na štát a inkasovať milióny eur - takpovediac za nič. Peniaze mali využívať okrem iného aj na život plný luxusu. Vyšetrovateľ obvinil z obrovských finančných machinácií šéfa Komplexnej záchrannej služby Jána Culku aj jeho pravú ruku Mariána Zvěřinu. Prokurátor pre dvojicu žiadal väzbu. Okrem nich je v kauze obvinených ďalších 7 mužov vrátane bývalých šéfov štátnych podnikov.

Po troch nociach strávených v policajnej cele doviezli Jána Culku a Mariána Zvěřinu pred sudcu špecializovaného trestného súdu. Prokurátor ich chcel mať vo väzbe, aby nepokračovali v trestnej činnosti.

Culkova Komplexná záchranná služba mala zinkasovať od štátnych podnikov státisíce eur ročne. 900-tisíc im na účet pristálo napríklad od Slovenského vodohospodárskeho podniku. Ďalších 850 od Štátnej ochrany prírody. Šafáriť sa malo aj vo Vodohospodárskej výstavbe. "K týmto skutočnostiam sa zatiaľ vyjadrovať nebudeme, nakoľko sú predmetom dokazovania a bolo by veľmi predčasné konštatovať takéto závery," uviedol Karol Čopák, obhajca Jána Culku. "Problém je hlavne v tom, že tieto boli poskytnuté tým spôsobom, že oni obchádzali zákon o verejnom obstarávaní," priblížil Alexander Bíró, prokurátor Generálnej prokuratúry SR.

Ľudovo povedané, Culkovci okrem toho dostávali peniaze za stráženie niečoho, čo si mali podniky riešiť vo vlastnej réžii. "Mali strážiť aj chrániť zver, mali kontrolovať, či náhodou nedôjde k pytliactvu. Boli pripravení na nejaké neočakávané udalosti, aby zakročili," uviedol Bíró.

Culkova mimovládka od roku 2017 dostala od štátnych podnikov 9 miliónov eur. Škody majú byť okolo štyroch miliónov. "Tieto postupne ako prichádzali na účet obratom previedol na účet piatim blízkym občianskym združeniam. A odtiaľ boli peniaze povyťahované," ozrejmil Bíró. "Môj klient skutky popísané v uznesení o vznesení obvinenia popiera," informoval Čopák.

​Culkova záchranná služba mala prepierať peniaze cez ďalšie občianske združenia. Peniaze končili napríklad v luxusných autách, dovolenkách či drahých hodinkách. Peniaze dostalo aj občianske združenie obvineného Zvěřinu. Podľa informácií TV JOJ má byť v neziskovke jediným členom. "Tak na jeho účet prebehlo nejakých 1,5 milióna eur. Uvádza, že dlhodobo žije s priateľkou v maštali. Pritom vo dvore sa nachádzajú tri luxusné autá," priblížil Bíró.

Sudca dvojicu vypočul a popoludní prišlo rozhodnutie. Dvojica proti nemu podala sťažnosť. Ján Culka aj Marián Zvěřina putujú zo Špecializovaného trestného súdu rovno do väzby. Za mrežami im hrozí až 20 rokov väzenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy