Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vianočné šialenstvo v obchodoch: kedy a ako nakupovať?
Zdielať na

Vianočné šialenstvo v obchodoch: kedy a ako nakupovať?

BRATISLAVA / December je mesiacom, keď asi najviac peňazí míňame na darčeky. Nákupné centrá a e-shopy z toho majú veľkú radosť. Problémom je, že peniaze míňame aj za veci, ktoré blízkych nemusia potešiť. Odborníci preto radia ako a kedy nakupovať.

Niektorí nakupujú aj mesiac vopred. Príjemné prostredie, výzdoba, vôňa i vianočné piesne v vás vyvolávajú väčšiu chuť nakupovať. "Akonáhle je v nákupnom centre zelená alebo červená farba tak evokuje Vianoce. takisto Vianočná hudba nás dostane do pohody, tým pádom sú ľudia uvoľnenejší, menej obozretní a míňajú viac peňazí," priznal expert na psychológiu predaja Peter Strcula.

Posledné mesiace sa stávajú tradične najsilnejším obdobím pre obchodníkov. "V období október - december predstavujú tržby maloobchodu až 28 % z tých celoročných," uviedla analytička Wood&Company Eva Sadovská. V nákupných centrách našu pozornosť pútajú predajcovia napríklad veľkými baleniami produktov či výkladmi so zľavami. "Môžu a nemusia byť reálne, preto je potrebné pozerať na koncovú cenu a nie na úsporu, ktorá môže a nemusí byť reálna," upozornil expert Strcula. Odborníci radia, ako nakupovať vianočné darčeky a pritom aj ušetriť. "V prvom rade sa vyhnúť naliehavosti, to znamená nemusím kúpiť teraz lebo nebude, ideálne ísť vtedy, keď mám viac času na nákup. Ideálne je vyspať sa a nenakupovať impulzívne, alebo mať zoznam, komu idem kúpiť čo a za koľko," odporúča expert. 

Rozvaha zohráva pri výbere darčekov kľúčovú úlohu, keďže zdražovaniu sa nevyhneme ani tento rok. "Z darčekov, ktoré Slováci najčastejšie nakupujú pre svojich blízkych, sú aktuálne drahšie ako pred rokom, výrobky pre osobnú hygienu (o 8,4 %), hudobné nástroje (o 7,7 %) a šperky (o 7,0 %). Oblečenie nás vychádza drahšie ako vlani o 5,7 %, za knihy platíme viac o 5,4 %. Od cca 2 do 4,5 % si priplácame ale aj za fotoaparáty, kávovary, počítače," informovala analytička Sadovská. A niektorí majú aj vlastný recept na ideálny dar. "Viete, najlepšie darčeky sú obálky a máme svätý pokoj," priznali v ankete. 

Súvisiace články