Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Vysoké ceny potravín sú problém. Budeme sa musieť počas Vianoc uskromniť?
Zdielať na

Vysoké ceny potravín sú problém. Budeme sa musieť počas Vianoc uskromniť?

BRATISLAVA / Vysoké ceny potravín sú pre ľudí veľký problém. Asi najviac to pocítime počas Vianoc. Mnohí sa budú musieť výrazne uskromniť. Vládne strany však tvrdia, že to budú riešiť a opatrenia sú už na stole. Naopak, opozícia ich kritizuje, že si to nedali ani do programového vyhlásenia.

"Niekedy za 10 eur som si plnú tašku nakúpila. Teraz za 10 eur si nič nekúpim," uviedla minulý rok žena v ankete. Hoci sa po dvadsiatich mesiacoch dostali pod 10 percent, no stále majú vysoké ceny. Nad touto úrovňou pritom ostalo denné potrebné pečivo a obilniny. A niektoré na cene opäť rástli. "Mäso zdraželo, ale teda menej ako 10 percent. Je to momentálne 9,1 percenta. V prípade mliečnych výrobkov ide o zdraženie na úrovni 7,7 percenta," informovala Eva Sadovská, analytička WOOD & Company. Faktom ostáva, že ľudia si môžu dovoliť kúpiť čoraz menej. "Z takého dlhšieho horizontu, tie potraviny sú drahé a ľudia to v tých peňaženkách pociťujú," doplnila Sadovská.

Predvolebná rétorika vládneho Hlasu bola ale jasná. Priamo komunikovali zabezpečenie nižších cien potravín. Zatiaľ sa tak nestalo. A opozícia vládu kritizuje za to, že sa táto téma nedostala ani do programového vyhlásenia vlády. "Je to tam jasne napísané, že vláda bude jasne monitorovať vývoj cien potravín. A v prípade, že budú nadštandardné, tak zasiahne," uviedol Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny. 

"To musí byť podložené nejakou analýzou a možno aj nejakou diskusiou. Som presvedčený, že takýmto spôsobom sa bude postupovať aj potom," doplnil Ján Richter, poslanec NR SR a predseda výboru pre sociálne veci. "Prvá vec, čo mali robiť, mali riešiť ceny potravín. Ale každému je jasné, že monitoring cien neznamená zníženie cien. Oni vlastne hovoria, že my sa budeme dívať len na to, ako ceny idú hore, ale nebudeme vôbec nič robiť," priblížila poslankyňa NR SR Veronika Remišová.

Inak to vidí opozičné KDH. "V prvom rade by sme na Slovensku mali urobiť to, čo v ČR – že si zanalyzovali celý trh, aby sme vedeli, či tu máme nejaký koncentrovaný trh, ktorý treba napraviť. A tam už potom nastupuje regulátor vláda alebo protimonopolný úrad," uviedol poslanec NR SR Jozef Hajko.

Minister práce za stranu Hlas ale tvrdí, že už teraz majú v talóne celú radu opatrení. "Jedným z nástrojov je zníženie DPH na základné potraviny. Ešte z 10 percent na 5 percent povedzme. A potom aj nástroj je obmedzenie obchodných prirážok obchodných reťazcov. Určite vláda nájde nejaké nástroje," vyhlásil Tomáš.

KDH je zasa za podporu protimonopolného úradu. "Ak by sa v tomto smere zákony menili, ak by dostali do rúk nejaké nástroje silnejšie, to by sme podporili," povedal Hajko. "Za klub Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia budeme dávať vlastný návrh," avizovala Remišová. "Ja som presvedčený, že premiér ohlásil už na najbližšiu vládu a najbližší parlament aj prvú sadu zákonov, ktoré sa budú týkať regulácie cien potravín," vyhlásil predseda NR SR Peter Pellegrini.

Súvisiace články