Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
PREHĽAD: Pozrite si, ktoré potraviny zlacneli a ktoré, naopak, zdraželi
Zdielať na

PREHĽAD: Pozrite si, ktoré potraviny zlacneli a ktoré, naopak, zdraželi

BRATISLAVA / Zdražovanie opäť ubralo na tempe. Október dopadol lepšie ako september a dostali sme sa medziročne k číslu 7. Čo je, ale dôležitejšie - jednociferné číslo dosiahla aj inflácia potravín. Tam to totiž Slovákov trápi popri energiách najviac. Pokles inflácie číselne síce poteší, ale realita je už druhým rokom stále tvrdšia a tvrdšia. Najmä v chudobnejších regiónoch.

Znižovanie cien potravín zatiaľ Gemerčania nepociťujú a ako sami tvrdia hoci sú aj trpezliví, uťahovať si opasky už dlhodobo nedokážu. Ceny potravín už sledujú aj tí, ktorí to predtým nerobili. "Voľakedy som to nesledoval, teraz už to sledujem. Myslím si, že nejdú dole. A asi ani nepôjdu," vyjadril sa jeden z obyvateľov. Náročné obdobie prežívajú seniori. Tí si mnohokrát musia dobre premyslieť, čo zaplatia a či vôbec. "Tak musím. Musím si to tak zadeliť, aby to išlo," reagovala seniorka. 

Oleje a tuky zlacneli

Išlo to pritom dole aj v prípade inflácie, ktorá už je nejaký čas jednociferná a v októbri už aj pri potravinách. "Na medziročnej úrovni celkovo platí, že potraviny sa po 20 mesiacoch dostali pod desať percent," konštatovala hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová. Z tých dôležitejších potravín boli nad desiatimi percentami už len chlieb a obilniny. "Mäso zdraželo ale teda menej ako 10 %. Je to momentálne 9,1 %. V prípade mliečnych výrobkov ide o zdraženie na úrovni 7,7 %. Oleje a tuky tie sú dokonca lacnejšie," informovala analytička Wood&Company Eva Sadovská. Ľudia to, ale vnímajú ťažko práve preto, že sa medziročne odrážame od vlaňajších vysokánskych cien. "Z takého dlhšieho horizontu tak tie potraviny sú drahé a ľudia to v tých peňaženkách pociťujú," konštatovala analytička. Ľudia to zároveň bolestne preciťujú, že cenovému šprintu nestíha tempo rastu našej pláce. "A predpokladáme, že to tak bude aj na tej celoročnej báze," doplnila Eva Sadovská. Aj keď teda inflácia v októbri klesla na 7 %, za celý rok to bude podľa odhadov stále drastických 11. Ešteže nám v ťažkých časoch nestúpa nezamestnanosť. "Robím aj ja aj manžel. To je dobre. Neviem si predstaviť, že keby jeden nerobil, vtedy by to už bolo ťažšie," vyjadrila sa obyvateľky z Rožňavy.

Lacnejšie pohonné hmoty

Štatistický úrad má ešte dobré správy aj pre tých, čo do práce chodia autom. "Pohonné hmoty zlacneli aj na medzimesačnej, aj na medziročnej úrovni, teda ovplyvnili pozitívne infláciu," informovala hovorkyňa štatistického úradu. Napriek tomu sú potraviny stále drahé. Kým za jeden nákup sme pred dvomi rokmi zaplatili 100 eur, teraz by bola suma 137 eur.

Prehľad o koľko percent zdraželi alebo zlacneli potraviny v obchodoch v októbri 2023 v porovnaní s októbrom 2022:

Chlieb a obilniny + 11,4 %
Mäso + 9,2 %
Ryby a morské plody + 11,6 %
Mlieko, syry a vajcia + 6,7 %
Oleje a tuky - 9,4 %
Ovocie + 8,6 %
Zelenina + 5,9 %
Cukor, džem, med, čokoláda a cukrovinky + 16,9
Káva, čaj a kakao + 9,1 %

Súvisiace články

Najčítanejšie správy